• 1
 ≫ 

Rusija ima američkog duga 25 manje od malog Luksemburga. Zašto?

 ≫ 

Rusija se udaljava od kupovine američkog duga

  • 1

Rusija poseduje američke hartije od vrednosti u iznosu od 10,75 milijardi dolara, pokazuju nedavni podaci američkog Ministarstva finansija. Moskva tako ima samo delić onoga što drže male države, poput Kajmanskih ostrva ili Luksemburga, na primer.

Nekada veliki kupac američkog duga, Rusija je dramatično smanjila svoj kapital poslednjih godina kao deo napora da se smanji oslanjanje na američki dolar kao odgovor na sankcije koje je uveo Vašington.

Najveći američki kreditor, Japan, smanjio je u septembru svoje udele za skoro 30 milijardi dolara, na 1,1458 biliona dolara.

Kina je takođe smanjila učešće u američkom dugu u prethodnim mesecima i čak je izgubila svoju krunu najvećeg stranog vlasnika novčanica američke blagajne u junu, prvi put u dve godine. Peking je od septembra imao 1,102 biliona dolara, nešto manje nego mesec dana ranije.

Poslednji od prvih pet stranih vlasnika američkog duga je Luksemburg, sa američkim državnim računima u vrednosti od 252,5 milijardi dolara. To je više od 25 puta više od Rusije. Učešće Moskve u američkom dugu je takođe daleko manje od Kajmanskih ostrva.

Moskva je smanjila svoje ulaganje u američki državni dug kako bi diverzifikovala rezerve zemlje, navodi Centralna banka Rusije. Ruska centralna banka takođe povećava udeo zlata, juana i evra u svojim deviznim rezervama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>