• 0
 ≫ 

Najveća svetska štamparija novca ostaje bez keša

 ≫ 

Reč je o najvećoj komercijalnoj štampariji na svetu, koja "proizvodi" oko trećine svetskih valuta kroz ugovore sa 140 centralnih banaka

  • 0

Kompanija koja štampa banknote za Veliku Britaniju i valute za još 140 drugih zemalja izdala je upozorenje o mogućem bankrotu, navodeći da postoji "ozbiljna sumnja" u njenu budućnost.

"De La Rue", koja postoji već 198 godina štampala je novac za Banku Engleske još od 1860. godine. Reč je o najvećoj komercijalnoj štampariji na svetu, koja "proizvodi" oko trećine svetskih valuta kroz ugovore sa 140 centralnih banaka, navodi Russia today.

Ova firma je dizajnirala 36 procenata od svih valuta u opticaju, navodi kompanija za ulaganja, Edison grup.

"De La Rue" se muči prethodne dve godine, od kako je izgubila 400 miliona funti vredan ugovor sa Britancima o izradi pasoša, koji je dobio njihov francuski konkurent. Takođe ih je pogodio potez u kom je opipljivi novac zaobiđen, kao što su onlajn transferi ili beskontaktno plaćanje. Samo prošle nedelje, kompanija je izgubila 20 odsto svoje vrednosti.

Ako firma ne preživi, biće ugroženo i njenih 2.500 radnika.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>