• 4

Trend za koji Nemačka nije spremna: Električni automobili gaze radna mesta

Prognoza je da će do 2030. čak 410 hiljada pozicija biti "na testu"

  • 4

Zbog prelaska na električne automobile, u Nemačkoj će do 2030. godine biti ugroženo do 410.000 radnih mesta, upozorava Udruženje automobilske industrije u nacionalnoj platformi "Budućnost mobilnosti".

Pretpostavka je da će za 10 godina samo mali broj baterija i automobila na električni pogon biti proizvedeno u Nemačkoj, objasnio je predsednik Udruženja Kurt Kristijan Šel. - To je ekstremni scenario, koji ne bi trebalo u toj meri da pogodi Nemačku - kaže on.

I u drugim zemljama Evrope postoje prognoze koje ukazuju na ugrožavanje radnih mesta u automobilskoj industriji, iz istog razloga, jer se evropska industrija još nije preorijentisala na novi trend, dok su to učinile neke druge zemlje, pre svega azijske.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DacaD

    Pa i električne automobile neko mora napraviti.

  • Wb

    Uopšte mi nije jasno zašto se sad tako odjednom svi prešaltavaju na baterije kad je taj sistem daleko od onog što bi trebalo da bude, pre svega autonomija, drugo masovni broj stanica za punjenje, proizvodnja samih baterija, proizvodnja el. energije itd mogao bih do sutra da nabrajam. Slažem se da ta tehnologija ima prednosti ali tranzicija treba da bude dobro isplanirana i postepena, svi su se sad uplašili što Tesla prednjači u toj tehnologiji pa kao zaostaju. Puno toga će se tu menjati tako da neki autsajder može izbiti na prvo mesto u međuvremenu. Primer su kineske kompanije mobilnih telefona koje nisu ni postojale kad je motorola bila lider a sada je ista u vlasništvu kineza. Samo se veštački stvara panika i trendovi koje treba navodno pratiti.

  • BG

    Eto Kini sanse da bude ekonomska sila br. 1 u svetu uskoro.Bice najveci svetski proizvodjac auto baterija.Europa I SAD zaostaju mnogo po ovom pitanju.Azijske zemlje a pre svega Kina su najveci svetski proizvodjaci svih vrsta baterija i elektronske opreme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke