• 3

Balkanski "kralj banana" kupio slovenačku Adriju ervejz

Imovina bivše kompanije prodata je u potpunosti

  • 3
Adrija ervejz, Adria airways

Foto: Wikimedia/Peter Bakema

Operativne dozvole Adrija Ervejsa prodate su danas na aukciji kompaniji Er Adrijatik slovenačkog biznismena Izeta Rastodera po početnoj ceni od 45.000 evra.

Osim Er Adrijatika, depozit za registraciju platile su i hrvatska kompanija Komforia i Dedal Aero bivšeg Adrijinog pilota Dejana Slodeja, prenosi slovenačka agencija STA.

Sve uključene strane platile su 4.500 evra za učešće na aukciji, a iako je u javnosti na odobravanje naišao predlog ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije novim Suhoj Superjet 100 avionima, oni nisu učestvovali na aukciji.

Izet Rastoder

Izet Rastoder, Foto: Profimedia

"Air Adriatic" osnovan septembra prošle godine

 

Rastoder, uvoznik, prodavac banana i trgovac nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria propala krajem septembra prošle godine, navodi specijalizovani portal Exyuaviation.

Imovina bivše kompanije prodata je u potpunosti, a ona uključuje sertifikat vazduhoplovnog operatera (AOC), kao i razne prateće dozvole i priručnike.

Adrijin sertifikat suspendovan je do 30. septembra 2020, ali on će biti vraćen nakon što budu ispunjene određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Uz kupovinu idu i brojne obaveze

 

Rastoderova kompanija moraće da preuzme i brojne obaveze, poput onih nastalih nakon opozivanja AOC i pokretanja stečajnog postupka.

Slovenački AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica EU.

Rastoder, koga zovu "kraljem banana", izjavio je ranije da planira da koristi Adrijin AOC za razvoj privatnog avioprevoznika i da je u procesu nabavke dva aviona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    23. januar 2020 | 20:24

    A sto ne kazete da je Rastoder Crnogorac!

  • Loki

    23. januar 2020 | 20:55

    Cudi me. Danas je ogromna vecina aviokompanija u gubitku. Samo nekoliko najvecih opstaje na svetskom trzistu. Naravno, zelim coveku uspeh.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>