• 0
 ≫ 

Srbija se zadužila u dinarima: Prvi put emitovana dvanaestogodišnja obveznica, vredna 7 milijardi

 ≫ 

Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, Siniša Mali dodaje da još nema rezultate kada je u pitanju prinos

  • 0
Ulaganje, investicije, biznis, berza Foto: Shutterstock

Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.

Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu.

- Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo - naveo je Mali na okruglom stolu posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Ističući da je Srbija danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice, dodao je da još nema rezultate kada je u pitanju prinos.

- Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više - kaže ministar finansija.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji, napominjući da bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

Za tržište kapitala kaže da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine, i da nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Mali do oktobra očekuje i ugovor sa Juroklir bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

- Sa Svetskom bankom napravili smo novu agendu rasta. Oni smatraju da možemo da rastemo po stopi od sedam odsto u narednom periodu. Mi smo saglasni s tim. Ne možemo da rastemo ako nemamo jasno definisano i stabilno tržište kapitala koje daje mogućnost i nama i kompanijama da se povoljno zadužuju i investiraju u svoje projekte - zaključuje Mali.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>