• 19

Tri mere Vlade Srbije: Najugroženiji turizam, transport i logistika, nema promene radnog vremena

Penzionerima pomoć od 4.000 dinara

  • 19
3 mere vlade za privredu

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Prva mera za turizam: Podela dodatnih 60.000 vaučera, čime če ukupno 160.000 vaučera ublažiti pad broja stranih turista

Druga mera: Odluka da se ulože dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bi se stimulisao  rast

Treća mera: Povećanje kreditne aktivnosti uz pomoć odluke Narodne banke Srbije koja je promptno reagovala i juče obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto

Povodom situacije u vezi sa korona virusom, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali održali su konferenciju za novinare. Govorili su o privrednim merama koje su doneli kako bi država predupredila negativne efekte korona virusa koje ćemo svakako imati na srpsku privredu.

Smanjiće se BDP

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će pandemija svakako uticati na smanjenje BDP u Srbiji.

Kako je rekla na konferenciji za medije, najugroženiji sektori su turizam, transport i logistika.  Sa jedne strane na privredu će država uticati merama NBS, a sa druge merama Vlade Srbije.

Neke od mera su vaučeri za turizam, 24 milijarde dinara koje će vlada uložiti u kapitalne projekte kako bi ubrzala rast. U to se računa i odluka Narodne banke Srbije da smanji referentnu kamatnu stopu.

Brnabić je  istakla da trenutno firme rade dobro, i da nema velikih kašnjenja u projektima.

- Možda da neke od efekata odložimo, možda ćemo neke mere menjati, dopunjavati. Nažalost, čini se da će BDP svakako manji - rekla je Ana Brnabić.

4.000 za penzionere

Ona je dodala da će vlada odobriti i dodatnu jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od najmanje 4.000 dinara.

- Nema razloga za paniku, situaciju pratimo iz minuta u minut. Reagovaćemo prema potrebi. Privreda se u ovom trenutku dobro drži i to je dobra vest. Vlada će regovati da bi se ova situacija održala - rekla je premijerka Srbije.

Navela je da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj smanjenog globalnog rasta od 0,5 odsto.

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

- Narodna banka je izašla sa paketom mera, to će povećati likvidnost naše privrede. A vlada dodatno izlazi sa paketom mera, od 24 milijarde što će uticati na građevinu. Ovo će dodatno uticati na povećanje stope privrednog rasta - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da ima dovoljno novca, da je privreda likvidna i da ima sredstava za isplatu obaveza i plata.

- Potpuno smo likvidini, kao da smo se pripremili za ovo. Svakom penzioneru u Srbiji, minimum 4.000 dinara, isplatićemo je iz budžeta, kako bismo onima koji su najugroženiji obezbedili dodatnu pomoć - rekao je Mali.

Mali nije isključio mogućnost uvođenja dodatnih mera.

Brnabić je odgovarajući na novinarska pitanja rekla da trenutno nema potrebe za promenom radnog vremena.

Kada je reč o zaposlenima i ljudima koji su u izolaciji, Privredna Komora će o tome obaveštavati privredne subjekte.

- U ovom trenutku moramo da napravimo protokol i da vidimo kakvi su to specifični slučajevi. Ima različitih industrija, različitih opcija - objasnila je Ana Brnabić.

Video: Brnabić: Donosimo mere, najugroženiji zbog korone turizam, transport i logistika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da na S

    4000 penzionerima, baš pred izbore?! I da li će voditi računa o visini penzija? A nameće se i pitanje šta je sa nezaposleni a, koji nemaju nikakva primanja?! Od koga oni mogu dobiti neku pomoć?

  • Zakbg

    A MIGRANTI slobodno ulaze i setaju se, njih niko ne kontrolise.

  • Toma

    Najvise da ce za mesec dana penzioneri svi redom primiti pomoc od 4000 dinara. Zamislite, one sa oko 100.000 i one sa 13.000 dinara?! Gde je tu realnost, osim predizborne kampanje?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke