• 23

Nove muke naših firmi: Izvršitelji im skidaju pare s računa uprkos vanrednom stanju

Izvršitelji nastavljaju da naplaćuju potraživanja, uprkos preporuci da to ne čine u vreme vanrednog stanja i dodatno ne otežavaju našim građevinskim firmama

  • 23
Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada

Foto: Shutterstock

Prve procene govore da je direktna šteta u avio, vodenom i drumskom sektoru Srbije oko 120 miliona evra a ukoliko se situacija sa pandemijom nastavi, ta cifra bi mogla da premaši 700 miliona evra.

Kako je ranije objasnila Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, ceo svet trpi ogromne štete upravo u sektoru transporta koji je osnova da bi privreda, a time i celo društvo, moglo da se razvija.

S druge strane, gotovo na svim velikim gradilištima u Srbiji se radi ali je intenzitet tih radova manji nego pre početka epidemije. Na gradilištima je pre pandemije oko 4.000 radnika svakog dana dok je na današnji dan ta brojka oko 2.500 radnika.

Trenutno, počinju da se javljaju problemi koji se tiču nabavke repromaterijala i opreme a koju je moguće nabaviti uglavnom iz uvoza. Takođe, primetni su problemi na ovim projektima koji se tiču nedostatka radne snage.

Međutim, imaju i jedan dodatni - firme masovno ostaju bez novca i sredstava zbog naplate izvršitelja.

Naplata potraživanja je nastavljena iako je doneta i upućena preporuka, pre svega Кomori javnih izvršitelja za odlaganje izvršnih postupaka koji se sprovode radi namirenja novčanih potraživanja, za vreme trajanja vanrednog stanja.

zorana mihajlovic

Foto: Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevine

I to naročito onih koji se sprovode prodajom nepokretnosti dužnika, prodajom pokretnih stvari, prenosom zarade ili plate, penzije i drugih stalnih primanja...

Usled toga, mnoge firme imaju problema zbog sprovođenja prinudne naplate po sudskim sporovima i drugim osnovima, suprotno donetoj preporuci.

Na ovaj način se svakodnevno sa tekućih računa mnogih naših građevinskih firmi skidaju sredstva po osnovu prinudnih naplata, što dodatno povlači otežano funkcionisanje i poslovne procese privrednih subjekata u vreme vanrednog stanja.

Oni se tako, dovode u još težu situaciju za vreme vanrednog stanja zbog toga što javni izvršitelji, i pored Uputstva i preporuke Ministarstva pravde, skidaju novac za računa po raznim osnovama.

Građevinske kompanije mahom sada pokušavaju da održe gradilišta i bar optimalni nivo rada, a dobile poziv da koliko god mogu održe nivo svojih aktivnosti i da jave za sve probleme koje imaju.

Mihajlovićeva je, podsetimo, ranije pozvala one iz oblasti njenog ministarstva na saradnju kako bi zajedno napravili realan plan oporavka tog dela privreda posle epidemije COVID-19.

- Sve kompanije u našem sektoru pozivam da održe koliko god mogu nivo svojih aktivnosti i pozivam ih da nam jave za sve probleme koje imaju i da nam pošalju predloge rešenja kako bi ministarstvo moglo da im pomogne u ovom teškom vremenu - kaže se u pozivu Zorane Mihajlović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    14. april 2020 | 14:32

    Legalni zelenasi,zasto svevisnji njih ne pritisne,nego ih pusta da haraju po drzavi pusteni kao kuče s lanca. Sramota.

  • Can ste

    14. april 2020 | 14:18

    Pa izvrsitelji su uvek bile krvopije trebaih brisati iz registra

  • abc

    14. april 2020 | 14:12

    Ako su gluvi i slepi za preporuke, stopirajte im rad i kraj price!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>