• 12
 ≫ 

Mali: Srbija će biti najbolja u Evropi

 ≫ 

"Fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela je važna, jer je danas zemmlja otpornija na sve moguće šokove"

  • 12
sinisa mali Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izveštaju projektuje da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu.

Mali je naveo da će najrazvijenije zemlje, po izveštaju MMF-a, imati ogroman pad privredne aktivnosti – Nemačka čak -7%, Francuska -7,2%, Italija – 9,1%, dok za Srbiju projektuju -3%, što je takođe najbolja stopa i u regionu, s obzirom na to da na primer za Hrvatsku projektuju -9% , za Sloveniju - 8%. Mali kaže i da veruje da će Srbija zabeležiti bolje rezultate od toga, te da su to za sada konzervativne procene.

On je dodao da MMF za sledeću godinu projektuje da će Srbija rasti čak 7,1%, što bi je takođe svrstalo u najuspešnije zemlje u Evropi. Кaže i da je upravo zato važna fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela, jer je danas otpornija na sve moguće šokove.

Ministar finansija je nakon sednice Кoordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa КOVID 19, rekao i da će sutra biti usvojene dve uredbe, kako je i obećano, a koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara.

- Uredba o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra će se sutra naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka krećemo u njenu implementaciju. To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti, u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, za koje garantuje Republika Srbija, i to već od ponedeljka - rekao je ministar.

On je naveo da će se pred Vladom Republike Srbije sutra naći i Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima.

-  Reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara, što ide preko Uprave za agrarna plaćanja, u okviru Ministarstva poljoprivrede. Кao što znate, ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća - rekao je on.

Mali je istakao da je na ovaj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, koje se odnose na 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku našoj privredi.

On je podsetio da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    15. april 2020 | 15:42

    Da li ovaj tip stvarno misli da smo mi bas toliko glupi?Mislim na nas normalne.

  • Ha

    15. april 2020 | 14:49

    Hoce bicemo jaci ekonomski od Amerike i Kine zajedno samo malo da se strpimo...

  • Toza NS

    15. april 2020 | 14:49

    Eto šta ti je statistika, a onda dobiješ platu 300 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>