• 34
 ≫ 

Srbija otkupljuje vlasništvo Etihada nad Er Srbijom?

 ≫ 

Trenutno, država ima udeo od 51 odsto

  • 34
Air Serbia, Er Srbija, BERLIN FRANKFURT Foto: Tanjug/ER Srbija

Srbija će možda otkupiti akcije nacionalne avio-kompanije od Etihada, rekla je ministartka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući na TV Prva podsetila na značaj te kompanije, i to koliko je pomogla u prethodnim nedeljama kada je reč o prevozu tereta, pomoći, ali i vraćanju naših sugrađana iz drugih zemalja.

Istakla je da država razmatra kako da pomogne toj kompaniji i "da ćemo videti" da li ćemo kupiti dodatne avione ili kupiti deo deonica od Etihada. Kako je naglasila, tokom pandemije se pokazalo koliko je važno da imamo našu avio-kompaniju.

- Razmišljamo na sve načine da pomognemo, možda ćemo i otkupiti akcije Etihada - rekla je ona.

Za sada je minus Er Srbije preko 30 miliona evra, a procene kažu da će do kraja godine porasti bar još toliko, izjavila je Mihajlović. Kako je navela, procena je da će gubitak u avio-saobraćaju u Evropi biti 160 milijardi evra ove godine i istakla da nema zemlje u svetu koja neće pomoći svojoj avio-kompaniji.

- Ne treba ni razmišljati da li je Er Srbiji potrebna pomoć, nego treba napraviti efikasan program koji ne znači davanje para nego stvaranje uslova za rad Er Srbije - rekla je ona.

Dodala je i da je u prethodnih nekoliko godina Er Srbija povećala broj destinacija za više od 40, povećala svoje prihode i omogućila da drugi, indirektni prihodi od turizma porastu.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija Etihad iz UAE. Praktično ona je 2013. nasledila nekadašnju kompaniju JAT Ervejz koja je prema tvrdnjama predstavnika nadležnih institucija bila pred bankrotom.

Video: Još dva aviona Er Srbije odletela u Kinu po medicinsku opremu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr.

    30. april 2020 | 09:19

    Svuda u svetu ako firma ide u minus zatvaras je.Jedino se kod nas pomaze oprastaju dugovanja itd.A kad je u pitanju privatni sektor dinar ne smes da dugujes odma ide kamata odma izvrsitelji i na ulicu..

  • alex

    30. april 2020 | 09:39

    Dakle, da rezimiramo, mi smo njima dali besplatno 49% akcija da bi oni spasili i razvili kompaniju. Oni to nisu uradili i umesto isto tako da vrate tih 49% mi cemo to debelo da platimo. Ko je ovde lud?

  • Novak

    30. april 2020 | 09:29

    Gospodo iz vlade prodali ste jat kome to niko ne zna , sad kupujete od koga i to niko nezna. Pa Vas pitam dali će te ikad pokazati prodajni ugovor i ako kupite od koga i pod kojim uslovima. Dobili su zgradu pistu koliko su uložili i očuvali zgradu i pistu ili je država učestvovala 100posto a partner uzimao prihod a trošak država i sad plati ako kupi ovo je gora transakcija u privatizaciji od one iz 2004-2008 god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>