• 0

Usvojen regulatorni okvir: Ugroženi sektori mogu da računaju na povoljne kredite i duži grejs period

Zagarantovani su veća likvidnost i efikasnije poslovanje

  • 0
Ko je bolji lider: muškarac ili žena?

Dogovor je postignut / Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je regulatorni okvir za dodatnu podršku privrednim subjektima u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju, sektorima koji su posebno ugroženi zbog pandemije.

Reč je o dodatnoj podršci kroz povoljne kredite Fonda za razvoj sa produženim rokom otplate, dužim grejs periodom, koji će im omogućiti veću likvidnost i efikasnije poslovanje.

Tako će privrednim subjektima iz tih oblasti biti omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina i grejs period do dve godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, uz kamatnu stopu od jedan procenat na godišnjem nivou.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 20 mliona dinara, za mala pravna lica do 80 miliona dinara i za srednja pravna lica do 180 miliona dinara.

- Ovo je dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju. Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi imali više vremena da stabilizuju poslovanje - rekao je ministar Siniša Mali.

Cilj je, napominje Mali, što brže pokretanje privredne aktivnosti i ocenjuje da se u tome uspelo, jer je "Srbija već otvorila svoju ekonomiju, pre drugih zemalja".

Video: Mali: Danas počinjemo s isplatama od 100 evra, pola miliona građana dnevno će dobijati novac

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>