• 0

Čakrabarti odlazi s funkcije predsednika EBRD posle dva mandata

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obeležja za vreme njegovog predsedavanja

  • 0
Aleksandar Vuicic, Sum Cakrabarti

Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Aleksandar Vuicic, Sum Cakrabarti

Čakrabarti na jednom od sastanaka sa predsednikom Srbije/Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti odlazi sa te funkcije, završavajući drugi puni mandat na toj dužnosti, koliko je maksimalno dozvoljeno prema propisima te institucije.

- Evropska banka za obnovu i razvoj je sada nezamjenljiva razvojna banka - izjavio je Čakrabarti u obraćanju povodom odlaska, objavljeno je na zvaninčnom veb sajtu EBRD-a.

Čakrabati, britanski državljanin, dva puta je pobedio na izborima za prvog čoveka EBRD-a, 2012. i 2016. godine, što je prvi u istoriji tog evropskog kreditora.

Banci se pridružio s mandatom da je modernizuje a fokusiranost na taj cilj omogućila je EBRD-u da ostvari rekordna ulaganja i uticaj na razvoj ekonomija u tranziciji, kao da postigne veću finansijsku održivost.

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obeležja za vreme njegovog predsedavanja, bududći da je gotovo polovina ulaganja EBRD-a prošle godine bila usmerena u zelenu ekonomiju, a pred Bankom su još ambiciozni ciljevi.

Čakrabarti je poručio da Banku ostavlja u dobrom stanju te da je uloga ove institucije ključna za postizanje globalne razvojne agende.

- EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Razvojna agenda se promenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se oni ne mogu ostvariti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To je ono što EBRD radi - naveo je odlazeći predsednik EBRD-a, Suma Čakrabarti.

Prvi potpredsednik EBRD-a, Jirgen Rigterink, koji je od 2018. godine radi u ovoj banci na vođenju bankarskih i političkih poslova, obavljaće od 3.jula posao vršioca dužnosti predsednika EBRD-a.

Očekuje se da će naslednik Čakrabartija biti izabran na Godišnjoj skupštini Banke, koja je pomerena sa 13. i 14. maja na 7. i 8. oktobar 2020. korona krize.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>