• 0

Više od 30 miliona Amerikanaca na državnoj pomoći: Na birou novih 1,3 miliona, potrošnja desetkovana

I ove, nove cifre su iznad predviđanja ekonomista koji su prognozirali da će za državnu pomoć aplicirati 1,25 miliona ljudi

  • 0
amerika, sad, ekonomija, biznis Foto: Pixabay

Promet u maloprodaji u SAD porastao je iznad očekivanja u junu, ali ponovno rasplamsavanje slučajeva korona virusa preti da ukoči započeti oporavak i da zadrži 32 miliona Amerikanaca na primanju državne pomoći za nezaposlene.

Prodaja na malo je porasla u junu za 7,5 odsto nakon skoka od 18,2 procenta u maju, objavilo je američko Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Ekonomisti procenjuju da bi potrošnja stanovništva, na koju otpada više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, mogla u drugom tromesečju da zabeleži pad od čak 37 odsto na godišnjem nivou, što bi rezultiralo padom BDP-a za oko 36 procenata u tom periodu.

Istovremeno, Ministarstvo rada SAD saopštilo je da je 1,3 miliona Amerikanaca podnelo zahtev za dobijanje državne naknade za nezaposlenost u nedelji završenoj 11. jula, što je iznad predviđanja ekonomista koji su prognozirali da će za državnu pomoć aplicirati 1,25 miliona ljudi.

U poslednjoj nedelji juna, 32 miliona ljudi u SAD je primalo pomoć za nezaposlene po svim programima podrške, što je za 433.005 osoba manje manje nego nedelju dana ranije.

Prema mišljenju ekonomista, ovaj broj, čija objava stiže sa zakašnjenjem od dve nedelje, pruža precizniji uvid u stanje na tržištu rada.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>