• 7

Kraj najdužeg samita u istoriji: EU dobila najveći budžet, ali i rezove

Zajednički budžet u iznosu od 1,824 milijarde evra

  • 7
Ursula von der Lajen, Šarl Mišel

Ursula von der Lajen i Šarl Mišel / Foto: Tanjug/ AP/ Stephanie Lecocq

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 miljardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

- Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornot, solidranost, kao i veru u zajednićku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lasnirati u budućnost - poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom "prvi put u istoriji EU" budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

- Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvek postoji mogućnost da se dođe do rešenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prepbrode prepereke i zajedno krene u budužnosti - poručio je Mišel iz Brisela.

Charles Michel, Šarl Mišel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel / Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije COVID19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

- Mi imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažu poruku svetu i Evropljanima da delimo iste vrednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno - zaključio je Mišel.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlado martedic

    Sloveniji 10.5 a Hrvatskoj 22 milijarde eura...JUPI...

  • Tika

    Sve će to sirotinja po svetu da plati, naravno, i mi sa njom.

  • Grga Pitić

    Kul

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke