• 0

Ko je prošao gore: Austrija ili Nemačka? Jedna od ove dve zemlje beleži "istorijsku recesiju"

Omiljena zemlja naših ljudi za rad, ipak, pobeđuje u ovoj ekonomskoj borbi protiv korone

  • 0
Beč Austrija, Minhen Nemačka, Panorama

Beč (levo), Minhen / Foto: Pixabay

Sve svetske privrede su osetile negativne posledice pandemije Covid-19, neke u manjem, a neke u višem procentu. Prema novim izveštajima, Austrija i Nemačka nisu prošle slavno, ali se oporavljaju.

Naime, BDP Austrije je u drugom kvartalu umanjen za 12,8 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. Što se tiče Nemačke, njena privreda je od aprila do juna pala za 10,1 odsto.

Taj rezultat je posledica naglog smanjenja potrošnje domaćinstava, pada poslovnih investicija i izvoza, zbog uvođenja mera zatvaranja granica. Nemačka nije doživela takav pad još od 1970, kada je reč o kvartalnim proračunima BDP-a.

S druge strane, ekonomski institut Wifo kaže da je Austrija doživela "recesiju istorijske razmere". Ta zemlja nije doživela privredni sunovrat tog ranga još od Drugog svetskog rata. Beč, jedan od najposećenijih gradova sveta, suočio se sa praznim ulicama i lokalima.

Mere za suzbijanje širenja Covida-19 dovele su do masivnog pada potražnje, odnosno do ogromnih gubitaka u turizmu, saobraćaju, trgovini, i uslugama, ali i u umetnosti, zabavi. Virus je pogodio i industriju, pa je pala i izvozna potražnja.

Inače, Wifo i IHS očekuju da će ove godine BDP Austrije pasti za između 7 i 7,3 odsto, a za iduću godinu prognoziraju rast od 4,3 do 5,8 procenata.

Video: Stanić: Prvi paket mera je bio sistemski, jedan od naših zadataka je da informiše vladu o stanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>