• 1

Dobra ideja kompanije u kojoj roditelji moraju da se vrate na posao, a ne znaju šta sa decom

U situacijama kao što je pandemija, najvažnije je prilagoditi se. Jedna firma iz SAD upravo na tome radi, misleći na svoje zaposlene

  • 1
rad od kuće, majka, dete, izolacija

Gotovo svaki roditelj je naišao na brojne izazove u radu od kuće / Foto: pixabay.com

Balansiranje između privatnog i poslovnog života ume da bude veoma izazovno i iscrpljujuće. Zaposleni roditelji, s jedne strane, moraju da ispunjavaju svakodnevne radne obaveze, ali i da vode računa o deci, posebno sada kada vrtići i škole u nekim delovima sveta ne rade, kao na primer u SAD.

Čak i tamo gde su obdaništa otvorena, neki roditelji su skeptični, pa ako im posao dozvoljava da rade od kuće - radije biraju opciju da rade i čuvaju dete. Ali, šta je sa onima koji moraju da se vrate u kancelariju, a nemaju kome da ostave mališane?

Jedan poslodavac, iz savezne države Masačusets, pokušava da ublaži pritisak koji trpe mame i tate, tako što je u najkraćem roku uspostavio privremeni centar za brigu o deci, za svoje zaposlene. Reč je o nekoj vrsti obdaništa, koje radi svaki dan, a dozvoljava roditeljima da dolaze na posao, dok su im deca zbrinuta.

Aktuelno istraživanje, sprovedeno na 2.700 zaposlenih, pokazalo je da većina roditelja ima problem da uskladi poslovne i porodične obaveze tokom karantina.

Radnici iz pomenute firme koja uvodi vrtić, dakle roditelji i vaspitači, moraće da se testiraju na Covid-19, na svaka četiri dana. Rezultati bi trebalo da stignu u roku od 24h. U ovom centru do sada nije bilo pozitivnih slučajeva na koronu, vaspitači nose maske, a deca su grupisana u manje kolektive i redovno peru ruke.

Čitanje

Mame i tate su imale problem da rade puno radno vreme, dok su kod kuće s decom / Foto: Pixabay

Od roditelja se, međutim, traži da potvrde da se socijalno distanciraju u svakodnevnom životu. Kada su se prijave otvorile u junu, 31 roditelj je zatražio pomoć u toku prvog sata. Plan je bio da se ponuda testira u junu, da bi se procenila potražnja. Centar prima decu uzrasta do sedam godina, a troškovi nege su subvencionisani.

I zaposleni koji su se vratili u kancelariju i oni koji još uvek rade na daljinu, mogu da koriste ovaj centar do tri dana nedeljno, a ako se ukaže još neko slobodno mesto - roditelj se bira nasumično, kako bi dobio dodatni dan te nedelje.

Inače, novi podaci pokazuju da bi oko 40 miliona Amerikanaca moglo biti isterano iz stana/kuće, jer ne može da plati kiriju/ratu za hipoteku. SAD će se suočiti s velikom stambenom krizom, ugroženo je oko 43 odsto domaćinstava koji iznajmljuju mesto za stanovanje.

Najugroženiji su Latinoamerikanci i Afroamerikanci, kojima u 80% slučajeva preti deložacija. Poređenja radi, u julu - 26% crnaca i 25% Hispanoamerikanaca nije moglo da plati kiriju, u odnosu na 13% belaca.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke