• 1

Kako regulisati rad sezonskih radnika u građevinarstvu?

"Kao što smo sproveli reformu uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, po čemu se danas takmičimo sa najboljim zemljama sveta, ne postoji nijedan razlog da i u drugim oblastima to ne učinimo"

  • 1
zorana mihajlovic Foto: MGSI

Posle uvođenja elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji, potrebna je sveobuhvatna analiza za dalju reformu kada je reč o e-prostoru i daljem uređenju oblasti imovine, uz katastar nepokretnosti, pitanje konverzije zemljišta i ozakonjenje, kao i regulisanje statusa sezonskih radnika u građevinarstvu, ali i u kućnim i pomoćnim poslovima.

To je saopšteno posle sastanka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violetom Jovanović.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je danas sa izvršnom direktorkom NALED-a razgovarala o nastavku reformi u građevinskom sektoru, ali i daljim aktivnostima u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Mihajlović je izrazila zadovoljstvo zbog svega što je kroz zajedničku saradnju urađeno u prethodnih nekoliko godina, posebno u sektoru građevinarstva, što je rezultiralo unapređenjem pozicije Srbije na Duing listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

- Kao što smo sproveli reformu uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, po čemu se danas takmičimo sa najboljim zemljama sveta, ne postoji nijedan razlog da i u drugim oblastima to ne učinimo, posebno kada je reč o e-prostoru i daljem uređenju oblasti imovine, uz katastar nepokretnosti, pitanje konverzije zemljišta i ozakonjenje. Saglasna sam da uradimo sveobuhvatnu analizu kao osnovu za dalju reformu u ovom delokrugu - rekla je Mihajlović.

Jovanović je istakla da je važno krenuti u pripreme za narednu godinu kada je Duing biznis u pitanju, te da postoji ozbiljan plan aktivnosti.

Sagovornice su se saglasile da je važno da se što pre pripremi okvir za regulisanje statusa sezonskih radnika u građevinarstvu, ali i u kućnim i pomoćnim poslovima. Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o unapređenju rodne ravnopravnosti i daljoj saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu Zorana Mihajlović sa Etno-mrežom.

Na sastanku je zaključeno da je od izuzetnog značaja da Srbija, pored novog zakona o rodnoj ravnopravnosti dobije i zakon o zanatstvima i zakon o socijalnom preduzetništvu, kao i da se reguliše oblast javnih radova za žene koje izrađuju tradicionalne rukotvorine.

- S obzirom na nemerljiv doprinos žena očuvanju srpskog kulturnog nasleđa, uvođenje instituta ''čuvari tradicije'' bio bi važan korak za dalje aktivnosti. Žene iz Etno-mreže nastaviće da, u skladu sa situacijom u vezi sa epidemijom, izrađuju i zaštitne maske sa tradicionalnim vezom kao poklon zvaničnicima sa kojima se potpredsednica Vlade sastaje - zaključeno je na sastanku.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>