• 22

Kako žive Belorusi za vreme Lukašenka i gde je ekonomija poslednjeg sovjetskog tigra

Trenutnu krizu u Belorusiji, praćenu protestima radnika, opisuju kao početak raspada poslednjeg sovjetskog ekonomskog sistema

  • 22
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Minsk, protesti Foto: Tanjug/AP

U Belorusiji građani protestuju već deveti dan tražeći od predsednika Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku posle 26 godina na vlasti.

Danas je izašlo na ulice hiljade fabričkih radnika, zajedno sa zaposlenima na državnoj televiziji, kako bi izvršili pritisak na Lukašenka.

Lukašenko je rekao da je spreman da podeli vlast, ali ne kroz ulične proteste. Svetski mediji navode da zvanični rezultat izbora, protesti u brojnim gradovima, razočaranje građana, imaju i svoje ekonomske razloge.

A kako žive Belorusi sa Lukašenkom?

Nije tajna da je Belorusija ekonomski zavisna od Rusije. G0gotovo 40 odsto svojih proizvoda Belorusija izvozi u susednu zemlju. Takođe je važno spomenuti da je Rusija ujedno i najveći poverilac, i da a kontroliše skoro 38 odsto državnog duga Belorusije.

Zahvaljujući savezu sa Rusijom, Belorusija ima ogromno izvozno tržište za svoje proizvode, a nisu nepoznati ni njihovi dogovori oko posebne cene nafte i gasa. 

To je poguralo rast tokom devedesetih godina. U izveštaju UN-a o privredi Belorusija je označena kao brzorastuća privreda: rast BDP-a u 2004. iznosio je 11%, a u 2005. rast je iznosio 8,5%. Na osnovu tih pokazatelja Belorusija je zabeležila veći rast od susednih zemalja članica EU (Poljske, Litvanije i Letonije). Rast u 2010. iznosio je oko 6,1%.  Veliki problem, inflacija (koja je po nekim pokazateljima u 1999. iznosila 300%) smanjena je na 6,6% u 2006. godini. Međutim, u 2011. inflacija je ponovo doživela veliki skok, i u prvih 6 meseci iznosila je 36,2% (u odnosu na 9,9% iz 2010).

Ta zemlja ima samo jedan procenat  nezaposlenih, a ekonomski bilans Belorusije u 2018. godini iznosio je 60 milijardi dolara, međutim, precizni aktuelni podaci nisu raspoloživi. Dodatno, smatra se da njihovi podaci nisu uvek objektivni i da su podložni političkim "štelovanjima".

Beloruski BDP zanisva se 40% iz industrijskog sektora, a 51% iz uslužnih delatnosti. Značajno za ekonomiju Belorusije je i članstvo u Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

Garantovana radna mesta, ipak...

Za nju važi da je jedna od najizolovanijih ekonomija, a njen tranzicioni proces je bio dugotrajan. Lukašenko od 1994. godine započeo deprivatizaciju industrije, energetike, banaka, poljoprivrednih kombinata...

Kažu da zbog toga oni nemaju oligarhe koji su se bogatili upravo na privatizaciji državnih preduzeća. A državni sektor je još uvek zaslužan za skoro 50 odsto BDP. Državna preduzeća garantuju radna mesta i određenu sigurnost kad se radi o isplati plata. Samo šest odsto građana u Belorusiji ima primanja niža od granice siromaštva.

Belorusija je možda u svetu najpoznatija po proizvodnji traktora, koji se izvoze pod znakom MTZ ili Belarus. Fabrika traktora Minsk koja zapošljava 17 hiljada radnika, drži preko 10% svetskog tržišta traktora.

Ova zemlja danas beleži blagi trgovinski suficit od oko 700 miliona dolara. Prema zvaničnoj beloruskoj statistici, Belorusija ostvaruje suficit u robnoj razmeni sa EU od preko tri milijarde dolara, dok na sajtu Evropske komisije piše da zapravo EU beleži suficit od preko dve milijarde dolara.

Najvažnije prirodno bogatstvo je treset koji se koristi kao gorivo, kao đubrivo, i u hemijskoj industriji. Ekonomski su isplative i zalihe kamene i kalijumove soli. Rezerve nafte i prirodnog gasa su veoma skromne. Postoje i značajnije zalihe uljnih škriljaca, procenjene na oko 8,8 milijardi tona.

Aduti Belorusije

Traktor Foto: Pixabay

Razvijena je, pored industrije poljoprivrednih i građevinskih mašina, i hemijska, tekstilna i drvoprerađivačka industrija.

Glavni poljoprivredni proizvodi su krompir, lan, konoplja, šećerna repa, zob, raž i pšenica, dok u stočarstvu dominira mlečno i mesno govedarstvo, svinjogojstvo i uzgoj pilića.

Belorusija je poznata i kao zemlja sa veoma živim IT sektorom.

Svetska banka napominje da su firme iz sektora informacione i tehnološke industrije donedavno u rastu BDP imale isti udeo kao i poljoprivreda, industrija i građevina, i to zajedno. Zahvaljujući i tom IT-sektoru formira se srednji sloj stanovništva s boljim primanjima,barem u glavnom gradu Belorusije. Plate van Minska u proseku iznose oko 200 evra mesečno.

Ako niste znali i aplikacija Viber je zapravo beloruski izum.

Srbija vs. Belorusija

Srbija i Belorursija imaju bogatu ekonomsku saradnju. Naša zemlja uglavnom otrud uvozi maslac, krompir i žitarice.

Beloruski biznismeni su isticali više puta da su raspoloženi za saradnju, ali da srpska privreda ne može da obezbedi kontinuiranu isporuku kvalitetne robe u traženoj količini.

Belorusija je prošle godine izvezla u Srbiju prehrambene proizvode vredne tri miliona dolara, a iz Srbije uvezla namirnice u vrednosti od 10 miliona američkih dolara, podaci su Ministarstva poljoprivrede i namirnica Belorusije.

Izvoz namirnica iz Belorusije u Srbiju dostigao je 3,6 miliona američkih dolara.

Srbija je ponudila Belorusiji da kupce traktora koji se proizvode u Belorusiji, a sklapaju u Srbiji, subvencioniše sa 50 odsto od vrednosti te poljoprivredne mašine.

Video: Minsk iz drona: Na hiljade ljudi protestvuje protiv režima Aleksandra Lukašenka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razmislite

    17. avgust 2020 | 16:38

    Pa covek ima samo 1% nezaposlenosti alo! Sta bi mo trebalo da radimo ?

  • Aki

    17. avgust 2020 | 17:35

    On se sklanja drzavna imovina sè rasprodaje nastaju oligarsi ulazi MMF kao pomoć krecu zaduzenja otpustanja i rast cena života itd itd ....poznato zar ne bar nama u SRB samo kod nas postojao tzv OTPOR....Čovek dobio 80% ali ko te pita demokraDija je to ŕodjo velika zemlja a zapadu oči gladne plus im Rusija bliska mora da ga skinu nema mu pomoći sem ako se Putin ne umesa ...

  • Brajan

    17. avgust 2020 | 16:30

    Ali nezaposlenost 1%...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>