• 5
 ≫ 

"Ova godina je za zaborav": Hotelijeri i ugostitelji svedoče kako preživeti koronu i posledice

 ≫ 

Neke od tema o kojima se diskutovalo jesu organizacija poslovanja i prilagođavanje novonastaloj situaciji, ekonomske posledice, zatim, kako u doba korone izgleda boravak u hotelima, restoranima i klubovima, mere zaštite, kao i pomoć države i lokalne samouprave

  • 5
Hotelska soba, donacije Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa se najteže odrazila na turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i za mnoge delatnike u ovim oblastima ova godina će biti godina za zaborav, zaključak je regionalne onlajn konferencije koju je organizovala Color Media Communications, uz podršku AMS osiguranja.

Organizatorima u Beogradu su se pridružili sagovornici iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Predsednik Color Media Communications, Robert Čoban u uvodnom obraćanju je kazao da se na osnovu razgovora sa ljudima iz ovih sektora može reći da prognoze nisu sjajne, što su oni i potvrdili.

Tako je direktor hotela Kraun plaza u Beogradu Živorad Vasić ukazao da sadašnje prognoze pokazuju da se teško može očekivati da se u gradskom hotelijerstvu nivo poslovanja iz 2019. godine dostigne pre 2023. ili 2024. godine.

Vlasnik i izvršni direktor kompanije Alegra Montenegro Mihailo Vukić ne očekuje da će situacija sa turističkim krstarenjima do kraja ove godine biti bolja nego što je sada, a trenutno je takva da brodovi uglavnom stoje.

- Naša agencija je trebalo da u Kotoru primi 220 brodova sa 200.000 turista, a nismo primili nijedan - rekao je Vukić i dodao da je najgora neizvesnost u koju je upao posao kojim se bavi.

Kako je rekao, smatra da je ova godina izgubljena.

– Svi brodovi stoje. Naš najveći problem je neizvesnost. Ne vidim da se situacija može smiriti do kraja godine. Ova godina je za zaborav – zaključio je Vukić.

Direktor Karizma Hotela i rizorta za Istočnu Evropu Nemanja Kostić naveo je da su gubici u turizmu, avio-saobraćaju i ugostiteljstvu prevazišli i najpesimističnije prognoze.

Budući da je kompanija na čijem je čelu već imala iskustva sa ranijim epidemijama, shvatili su na samom početku da moraju biti dinamični, donositi brze i dobre odluke i period koji predstoji iskoristiti pametno.

- Razmenjivali smo iskustva sa partnerima, analizirali poslovanje, tehnološki unapređivali kompaniju. To smo radili, a to radimo i sada - rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, ključno je da se sačuva hotelski portfolio, koji kao destinacija ima naš region i da se sačuva dovoljan broj avionskih letova za naše područje.

Ocenjeno je da su mere pomoči naše države gradskim hotelima u vidu 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za sobu dobrodošle i da će one najviše doprineti održavanju likvidnosti.

Koliko su ove mere bile neophodne, najbolje svedoče podaci koje je izneo direktor Kraun plaze Živorad Vasić.

horeca Foto: Horeca

- Posle januara i februara koji su u Beogradu bili odlični, proletos smo spali na tri do pet procenata popunjenosti hotelskih kapaciteta. Situacija je sada nešto bolja i zauzeće se kreće između četiri i sedam odsto - naveo je Vasić.

Mapaciteti će tokom ove godine, prema procenama, biti popunjeni 15 do 17 odsto, što je neuporedivo s prošlom godinom, kada je to bilo 75 odsto.

Vasić očekuje i da će sledećih nekoliko godina biti teške i navodi da je u sadašnjim okolnostima najvažnije da se sačuvaju radna mesta i imidž hotela.

Mnogo bolje od gradskih hotela prošli su oni u banjama, pa je tako Ivona Borojević, menadžerka hotela Fontana iz Vrnjačke banje, navela da je trenutna popunjenost smeštajnih kapaciteta u banji oko 90 odsto, a u hotelu Fontana 96 odsto.

- Trenutna popunjenost je bolja nego prošle godine i što je veoma važno mere zaštite se poštuju. Mnogi događaji iz aprila i maja su pomereni za jesen, tako da očekujemo dobar nastavak godine. Naravno, uz uslov da se ne dogodi novi talas epidemije - rekla je ona.

Proleće i leto bili su teški i za ugostitelje, pa su snalazili na razne načine, između ostalog i preorijentacijom na dostavu hrane, iako neki od njih to ranije nisu radili.

Tako je posle ukidanja vanrednog stanja radio i restoran "Mala Avala", ali Igor Belošević iz tog restorana kaže da su posle prvih velikih problema u martu i aprilu u julu usledili novi.

- Tada je i kod nas, kao i kod većine posao opao za 70 do 80 odsto. Sada se stanje popravilo, ali ako na jesen eventualno dođe do novog zatvaranja zbog epidemije, 90 odsto restorana to neće izdržati - ukazao je Belošević.

Marko Ivanović iz restorana "Gaudijum" u Novom Sadu ocenio je da je olakšavajuća okolnost što se epidemija dešava tokom leta, pa gosti mogu da sede u baštama restorana.

Restoran u kome on radi, kaže, nije otpuštao radnike, samo je skratio radno vreme.

Hotelska industrija se gleda za deceniju

U razgovoru „1 na 1“ sa Robertom Čobanom, Ljubiša Krstajić, osnivač Karisma Hotels & Resorts, hotelske grupacije istakao je da se hotelska industrija ne gleda godinu za godinu. Ona se gleda u 10 godina. I ukoliko nam je jedna godina lošija, a ostalih devet godina normalne, to nije veliki problem.

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    26. avgust 2020 | 07:30

    Spustite cene

  • Omni

    26. avgust 2020 | 08:37

    Šta da kažu oni koji od početka tranzicije žive od danas do sutra? Ti koji su gradili hotele neće biti gladni a oni koji tamo rade će opet negde naći radno mesto sa minimalnom platom.Hteli smo promene, dobili ih.

  • .

    26. avgust 2020 | 09:58

    I pored svega, pobledam cene u hotelima (za određene) destinacije, one su paprene, kao i cene u seoskom turizmu. Sada je filozofija, nema turista, a ko ipak dođe, skini mu kožu. Ako tu filozofiju zadrže i sledeće godine, opet ništa Ali, ne sekiram se ja za biznismena koji ima hotel od par miliona evra u sred BG-a (uz podsticaj države i banke). Žao mi je zapislenih, ali za tako mizerne plate načiče ti čjudi novi posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>