• 1
 ≫ 

Nikola opet bolji od Tesle: Kompaniju uzima veliki igrač u auto-industriji

 ≫ 

Veliko udruživanje na polju električnih automobila

  • 1
Nikola Motors Printskrin: Youtube/ Electrified

Kompanija Dženeral Motors (GM) kupiće 11 odsto udela u američkoj korporaciji  Nikola motors koja se bavi proizvodnjom električnih kamiona.

Vrednost transakcije je oko dve milijarde dolara, i da će udružiti snage sa ''Nikolom'' na polju proizvodnje pikap kamioneta.

Akcije ''Nikole'' su nakon objavu ove vesti skočile za više od 30 procenata, na 46,30 dolara.

Dve kompanije će zajedno raditi na kamionu ''Nikola Badžer'', čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. Ovaj kamion će parirati na tržištu ''Teslinom'' Sajbertraku, kao i električnim kamionima koje planiraju startap Rivijan, zatim Ford Motor Co (FN) i sam GM.

Nikola Motors je briljirala kad je predstavila svoj zeleni hibridni kamion 2016. godine. Međutim, krenuile su spekulacije da li je ukradeno sve od Tesla motorsa, od imena preko tehnologije. Dok se Nikola takmičio sa Teslom, mnogi su tcrdili da zapravo samo oponašaju Tesla motors.

Posle toga, obrnuli su ploču, pa Nikola motors sada tvrdi da je Tesla ukrao neke ideje prilikom izrade Semija.  Zbog toga putem suda traže i dve milijarde dolara odštete.

Zavod za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO), međutim, odbacio zahtev "Tesle" da proglasi nevažećim “Nikolin” patentiran dizajn bočnih vrata za kamione.

Podsetimo, više puta smo pisali o prednosima i manama i jednog i drugog kamiona. Više o tome čitajte ovde.

Video: Prolazio kamionom ispod mosta, pa izgubio ceo zadnji deo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>