• 13

I Srbija će zabraniti garanciju na 3 godine za belu tehniku: Dokle se stiglo sa zakonom?

I Srbija prati EU

  • 13
Veš-mašina Foto: Pixabay

Evropska komisija će sledeće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke.

Kako je Telegraf Biznis već pisao, odnosno, kako nam je potvrđeno, ova mera može se uskoro očekivati i u Srbiji.

Da je sve spremno za zakon, potvrdila je i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan koja je najavila velike promene na tržištu.

Trenutno radi na osiguranju većeg kvaliteta i trajnosti uređaja koji bi trebalo da traju duže, a ne da se kvare odmah po isteku gaancije. 

Već nekoliko godina pripremam ovaj projekat i oduševljena sam što je u ovom mandatu on jedan od prioriteta na evropskom nivou. Evropska komisija će već iduće godine predstaviti niz zakona kojima će nastojati da smanji bacanje proizvoda koji još uvek mogu da rade ili se prenamene - rekla je ona.

Najavila je kako će Evropska komisija iduće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke. Na taj način bi potrošač znao tačno šta kupuje.

Borzan je inače nedavno imenovana i u timu za cirkularnu ekonomiju u Evropskom parlamentu.

- Idemo u tom pravcu da se pridružimo EU i na dobrom smo putu, priprema se i većina zakona se usklađuje sa evropskim, tako da očekujemo da će to uskoro doći i kod nas - rečeno je ranije za naš portal iz NOPS.

Kako isitču, pravilnik o načinu čuvanja i postavljanja rezervnih delova biće drugačiji, ali je važno da će morati da se obezbedi garancija od bar deset godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    15. septembar 2020 | 12:34

    Zabranite uvoz polovne opreme u Srbiju svih vrsta pa tek onda mozete da pricate o bilo cemu a pogotovo zastiti potrosaca. Polovna oprema je preplavila Srbiju.

  • Milovan

    15. septembar 2020 | 13:13

    Ja bi samo da potam kako jedino za kineske radnje ne vazi da daju garanciku na prodate uredjaje, elektro aparate, alate i sl. Na koji nacin du to oni povlasceni kad svi znađo da vecina tih aparata ne moze ni mesec dana izdrzati. Govorim o velikim kineskim radnjama gde je garancija obavezna na kupljene uredjaje dok isti ne daju cak ni fiskalni racun a kamo li garanciju. Dodjite u Nemacku pa da vidite kako tamo daju i garanciju i sve dok ovde prodaju smece i skart od robe.

  • Ee nekad nilo

    15. septembar 2020 | 15:10

    Kupis cipele i nosis mesec dana, ukoliko nesto zafali, imas pravo da ih vratis radnji, a oni fabrici i dobies nove ili ti vrate novac. Tako je bilo u moje vreme, kada je sve funkcionisalo i bila pravna drzava. Sada na zalost toga vise nema.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>