• 0

Bili smo u dva naša socijalna preduzeća: Ovde svi imaju priliku da rade i povrate radost življenja

U socijalnim preduzećima u Šapcu i Bogatiću osobe sa određenim stepenom invalidnosti imaju priliku da rade i povrate dostojanstvo i radost življenja

  • 0
Svetski dan, socijalna preduzeća Foto: Telegraf.rs

Od 54 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koliko ih radi u Srbiji, samo dva, koja posluju u Bogatiću i Šapcu zapošljavaju i osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.

Ovo, na Svetski dan mentalnog zdravlja sa ponosom, ističe Miroljub Nikolić, direktor "Karitasa" iz Šapca, organizacije koja je lider u socijalnom preduzetništvu.

- Osnovali smo preduzeća "Socijalna sinergija" i "Avlija održivog razvoja" u kojima je zaposleno 20 ljudi, od toga je polovina sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, a druga polovina iz socijalno ugroženih društvenih grupa i sa drugim vrstama invaliditeta. Svi oni su dobili priliku da rade, iskažu svoje kvalitete, povrate dostojanstvo i radost življenja - kaže Nikolić.

Zaposleni u preduzeću u Šapcu pružaju usluge hemijskog čišćenja, pranja i sušenja veša, a u drugom, u Bogatiću, ostvaren je spoj primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje, turizma i ugostiteljstva. Naime, oko 60 osoba sa mentalnim smetnja tokom godine na imanjima u Badovincima, Bogatiću i Vukošiću u plastenicima uzgajaju povrće i održavaju voćnjake i u jesen pripremaju zimnicu, sokove, džemove, slatka i peku rakiju u sopstvenoj destileriji. Gotove proizvode iznose na tržište i koriste za pripremu hrane koju poslužuju u sopstvenom restoranu.

- U skladu sa konceptom održivog razvoja u ovom preduzeću se ukrštaju socijalna zaštita, poljoprivreda, ugostiteljstvo i etno turizam. Imamo sopstvene proizvode, kuhinju, etno restoran i prodavnicu, a prelepo uređen prostor je idealan da se ovde  organizuju konferencije, obuke i seminari i sve vrste svečanosti. Međutim, epidemija korona virusa od marta ove godine nas je prilično ograničila u poslovanju, naročito u periodu vanrednog stanja - dodaje Nikolić.

I pored toga u  "Karitasu" ističu da su ispunjeni prevashodni ciljevi - podizanje svesti o socijalnim problemima i podrška osobama sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, kao i drugim invaliditetom.

Stvoreni su i uslovi da se iz ostvarenih prihoda u narednom periodu zaposle novi radnici iz društveno ugroženih grupa, čime se osim njihove destigmatizacije podstiče i razvoj socijalne ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>