• 15

Veliko sakrivanje novca domaćih jutjubera i influensera: Ne prijavljuju novac iz inostranstva

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama

  • 15
Instagram, telefon, mobilni, influenser

Foto: Shutterstock

Poreska uprava Srbije utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

Kako je saopšteno, na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama, ustanovljena je visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Dalje, kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Video: Kod kuće kao na plaži: Influenserka vas uči kako da se pravite da ste letovali u Grčkoj

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buda

    A kako se kategoriše kupovina stanova u BW za gotovinu?

  • Mile

    Pazi da se ne zahebiš i pokažeš kako da spreme ajvar.

  • Paja

    Žuti kada su došli na vlast su ukinuli SDK ( Služba društvenog-državnog knjigovodstva) a sve iz razloga da bi mogli da rade ''ispod žita''. Uveli raznorazne agencije koje nemaju zakonsku-pravnu moć (Agencija za registar privrednika - ADR) i PDV. A kada je išlo sve preko SDK nije moglo da se desi da ne može da se otkriju malverzacije jer sav tok novca i uvoz-izvoz išao je preko SDK. Svim bivšim a i narednim vladama ovakvo stanje odgovara a i očigledan je razlog.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke