• 0

Tabaković sa guvernerima Banke za međunarodna poravnanja: Kako koristiti podatke

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka

  • 0
Jorgovanka Tabaković, DFC sastanak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements).

Na sastancima guvernera centralnih banaka koje su članice-akcionari Banke za međunarodna poravnanja, a koji se održavaju svakog drugog meseca, razmatraju se aktuelne teme iz međunarodnog bankarstva i finansija.

Fokus novembarskog sastanka bio je na temi „Korišćenje velikih skupova podataka u centralnim bankama” (Big data in central banks), saopšteno je iz Kabineta guvernera NBS.

Na sastanka su predstavljeni i rezultati ankete koju je sproveo Komitet „Irving Fišer”, u kojoj se više od 80 odsto anketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju.

- Živimo u svetu u kojem rast globalizacije, velika mobilnost kapitala, ubrzan tehnološki razvoj i digitalizacija čine da zadaci i izazovi centralnih banaka postaju sve složeniji, dok je potreba za blagovremenim donošenjem adekvatnih odluka u cilju očuvanja stabilnosti pojačana - ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

U takvim uslovima, kako je navela, prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima.

- Zbog toga je podjednako važan i razvoj tehnoloških standarda i procedura zaštite, pristupa, korišćenja i čuvanja velikih podataka - ocenila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>