• 1
 ≫ 

Vesić: "Prodaja Sava centra dobra je vest za Beograd"

 ≫ 

Zamenik gradonačelnika Beograda podsetio da se prodaja realizovala iz šestog pokušaja, te da nije bilo drugih zainteresovanih sem kupca

  • 1
Sava centar

Foto: Wikimedia/Flickr/Daniel Aragay

Prodaja Sava centra dobra je vest za Beograd, jer pokazuje da kompanije i dalje žele da investiraju u prestonicu, ocenio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Ako se tome doda da oko osam miliona evra poreza nije plaćeno Gradu, to znači da je oko 30 miliona evra bačeno u poslednjih 10 godina kako bi se Sava centar održavao, bez ikakvih dodatnih investicija u sam objekat - rekao je Vesić i dodao da je za taj novac moglo da se izgradi 15 vrtića ili 15 škola.

Novi vlasnik Sava centra je kompanija Delta holding, a Vesić kaže da je bilo veoma važno da se nađe partner koji će kupiti Sava centar, ali i poštovati sva pravila koja je Grad odredio, a koja, između ostalog, podrazumevaju da ne bude promenjena namena objekta.

- Osim što će platiti cenu od 17,5 miliona evra Gradu, obavezali su se da će investirati najmanje 50 miliona evra i za to su dali garanciju. Zabranjena je promena namene Sava centra, što znači da on ostaje mesto za kulturne i kongresne događaje - istakao je Vesić.

Naveo je da će novi vlasnik uložiti novac u Sava centar i da će tu biti nekoliko stotina novih radnih mesta.

- Prema procenama naše turističke organizacije, kada Sava centar bude radio u punom kapacitetu, renoviran, mi ćemo imati potrebe za otvaranjem bar tri do četiri hotela visoke kategorije što znači da će to biti dodatni benefit za Beograd - rekao je Vesić.

Dodao je da će na ovaj način, kao i u slučaju Beograđanke, biti obezbeđeno da objekti koji su simboli Beograda budu renovirani na svetskom nivou i donose doprinos gradskom budžetu, ali i da se istovremeno pare iz budžeta ne "bacaju" za održavanje nečega što ne može da se održi na način na koji se to radilo.

Vesić je ocenio da je prodaja Sava centra dobra vest za prestonicu i da pokazuje da kompanije i dalje žele da investiraju u Beograd, kao i da Grad može da nađe zajednički prostor za saradnju sa privatnim kompanijama za dobrobit građana, prenosi Tanjug.

Dodao je da će radovi na rekonstrukciji objekta početi kada bude izdata građevinska dozvola, kao i da novi vlasnik treba da uradi projekat rekonstrukcije koji, kako je pojasnio, mora da dobije saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika pod čijom je zaštitom Sava centra.

SNS PREDSEDNISTVO SEDNICA

Foto: ATA Images

- Kada novi vlasnik uradi projekat i dobije građevinsku dozvolu, radovi će moći da počnu. Koliko vidim oni su spremni da što pre urade rekonstrukciju, njihov interes je da što pre bude renoviran i u punom kapacitetu - kaže Vesić.

On je naveo da, osim Delta holdinga, nije bilo zainteresovanih kupaca i da to pokazuje da kupovina Sava centra nije visokoprofitabilan posao kao što se, primećuje Vesić, pričalo u javnosti.

- Onda bi bilo još zainteresovanih. Kad neko treba da ulaži 17,5 miliona i još 50 miliona u investiranje, to je više od 2.200 evra po kvadratu, što nije tako profitabilno. Samo za zamenu stakala treba između sedam i osam miliona evra. Ovo nisu stanovi koji mogu da se prodaju i zaradi novac - kazao je Vesić.

Da nije reč o visokoprofitabilnoj investiciji svedoči i to što je, kako kaže, Sava centar prodat iz šestog pokušaja.

- Tri tendera su bila pre ove godine, a ove godine su propala dva. Ovo je bio treći u ovoj godini, tako da je Sava centar prodat iz šestog pokušaja - precizirao je Vesić.

Osim što ne može da menja namenu objekta i što se obavezao da će uložiti 50 miliona evra u renoviranje, novi vlasnik je, ukazuje Vesić, u obavezi da potpiše ugovor za Muzejem grada Beograda kako bi se na odgovarajući način čuvala umetnička dela.

- U određenim delovima Sava centra postoje umetnička dela, koja su ugrađena u sam objekat, tako da novi vlasnik mora da potpiše ugovor sa Muzejom grada da se ta dela čuvaju u skladu sa svim pravilima - naveo je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>