• 1

Pobednici i gubitnici izbora u 2020: Milijarderi izgubili milione, ali ima i onih koji trljaju ruke

Ko je odabrao Trampovu stranu na ovim izborima - nije dobro prošao. Baš kao ni reper Kanje Vest, koji je uložio milione dolara u sopstvenu kampanju za predsednika SAD 2020. godine

  • 1
Ešli Bajden Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden je izabran za novog američkog predsednika, ali nije jedini pobednik na izborima 2020Od početka ciklusa ove godine, više od 250 milijardera i njihovih supružnika otvorilo je svoje "debele" novčanike, kako bi podržali Bajdena ili Donalda Trampa.

Neki su pametno potrošili hiljade, milione - ili čak stotine miliona dolara. Drugi nisu bili tako mudri. Postoje očigledni pobednici (naročito Bajdenovi najveći podržavaoci), ali i očigledni gubitnici (poput 45. predsednika SAD, inače biznismena i milijardera, i njegovih donatora).

Potom su tu milijarderi Tom Stejer i Majkl Blumberg, koji su uložili ogromne sume novca kako bi pomogli da se Bajden izabere, ali su isto tako proćerdali ogroman keš zarad sopstvenih neuspelih predsedničkim kampanja.

Ovo su neki od najznačajnijih milijardera koji su ili pobedili ili izgubili na predsedničkim izborima 2020.

Među pobednicima je Dastin Moskovic, cimer Marka Zakerberga i suosnivač Fejsbuka i Asane, koji je dao više od 800.000 dolara za pobedu Džoa Bajdena, kao i više od 20 miliona dolara za "Future Forward". Oglasio se odmah nakon što je već bilo jasno da je Bajden novi, 46. predsednik Sjedinjenih Država.

Još jedan pobednik je Reid Hofman, osnivač LinkedIn-a, koji je dao oko 12 miliona dolara u ovom ciklusu, uključujući najmanje 500.000 dolara za Bajdena i 1,5 miliona dolara za "Unite The Country". Matematičar sa dubokim džepom - Džim Simons i njegova supruga Merilin, donirali su za demokratskog kandidata na ovim izborima tačno 978.400 dolara, a još 4 miliona dolara je otišlo za "Priorities USA Action".

Rid Hejstings, osnivač Netfliksa, takođe je imao koristi od Bajdenove pobede. On je zajedno sa svojom suprugom dao najmanje 1,4 miliona dolara za Bajdena.

Reed Hastings Rid Hejstings / Foto: Wikimedia/Flickr/re:publica/Gregor Fischer

Među gubitnicima je svakako Donald Tramp, ali i njegov blizak prijatelj Stiven Švarcman, zatim Šeldon Adelson, Kanje Vest. Prvi američki predsednik-milijarder, ujedno je i jedini u proteklih 30 godina, koji nije ponovo izabran nakon četvorogodišnjeg mandata.

On bi trebalo da napusti Belu kuću 20. januara, sa oko milijardu dolara manje u džepu, u odnosu na to koliko je imao kada je ušao u Kuću. I dok se ključna imena s Volstrita mahom odmačinju od Trampa, Švarcman mu je veran, ali je zato prokockao najmanje 3,7 miliona dolara koje je uložio u ponovnu pobedu 45. predsednika SAD.

Biznismen Šeldon Adelson bi zbog Bajdenove pobede na predsedničkim izborima 2020. mogao da "izgubi" čak 75 miliona dolara, koje je "upumpao" u organizaciju "Preserve America". Takođe, reper Kanje Vest kojem je kasno palo na pamet da se kandiduje za predsednika SAD (dobio je samo 60.000 glasova u 12 država), dao je milione dolara za svoju kampanju, ali uzalud. Možda se bolje spremi za 2024. godinu.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja64

    13. novembar 2020 | 10:02

    Sad će Bajden da igra za pare.....Tramp se otimao i ovako je bogat.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>