• 1
 ≫ 

Daju 2 milijarde $ na benzin koji im uopšte ne treba, a sve zbog neznanja: Kupujete li vi premijum?

 ≫ 

Amerikanci masovno traže premijum benzin za svoje vozilo, ali, činjenica je da mnogima ovaj tip goriva ne treba...

  • 1
Gorivo benzin

Foto: Pixabay

Reč "premijum" sugeriše visok kvalitet, najbolji od najboljih. Ali, ono što se obično naziva "vrhunskim benzinom" je bacanje novca za bezbroj vozača.

Delimično zahvaljujući kovidu-19, cene goriva bile su relativno niske u poređenju sa visokim cenama pre otprilike jedne decenije u SAD. Istovremeno, američki vozači plaćaju premijum benzin, u odnosu na običan, mnogo više nego što su plaćali u prošlosti.

Šef analize iz kompanije "Gas Buddy", kaže da je pre, u nekim delovima Kalifornije, premijum benzin bio skuplji oko 15 centi, a sada je 20 ili čak 30 centi. Ova firma, inače, prati cene na pumpama širom zemlje.

Ono što Patrik DeHan zove "jaz među klasama", proširilo se u poslednjoj deceniji drastično, i sada u proseku iznosi 50 do 60 centi na oko tri litre benzina, u mnogim delovima SAD.

Podaci Američke automobilske asocijacije otkrili su da Amerikanci troše dve milijarde dolara godišnje kupujući vrhunski benzin koji im nije potreban. To je zato što ne znaju kakvo gorivo treba njihovom automobilu ili zato što misle da će na neki način dobiti bolje performanse ili bolju dugoročnu korist.

U SAD postoje tri uobičajene vrste benzina: običan, srednje-ocenjen i premijum. Vrednost benzina određuje se oktanskim brojem, kojim se meri otpornost goriva na paljenje.

Određeni tipovi motora, posebno oni koji su podešeni za veće performanse, imaju tendenciju visokog pritiska. Stoga im je potreban benzin otporniji na eksploziju. Tome služi visoko oktansko gorivo. Za motore koji to zahtevaju ili imaju koristi od toga, to će pisati u korisničkom priručniku ili ponekad na samom otvoru rezervoara.

Ništa drugo ne čini ovaj tip goriva boljim od regularnog, navodi DeHan. Bez obzira na to, čini se da mnogi kupci misle da se bolje brinu o svom automobilu ako koriste premijum benzin.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    18. novembar 2020 | 10:36

    Kao da je kod nas bolje i onaj skuplji toboz kvalitetniji i onaj jeftiniji potpuno isti u voznji nikakve razlike nema, a najbitnije je to da su i jedan i drugi vrlo lose kvalitete

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>