• 1
 ≫ 

Na jednom od najprometnijih aerodroma, čak 20.000 ljudi rizikuje da izgubi posao

 ≫ 

Kriza u avio-saobraćaju nastavlja se i 2021. godine

  • 1
Milano, aerodrom Malpensa, Italija

Malpensa / Foto: Shutterstock

Više od 20.000 zaposlenih na jednom od najvažnijih italijanskih aerodroma, "Malpensa" u Milanu, rizikuje da izgubi posao.

Nekima su plate već smanjene, sezonski radnici su otpušteni bez prava na nadoknadu za nezaposlenost, a deo je već na prinudnom odmoru. Samo u oktobru, zbog pandemije kovida-19 i ekonomske krize, italijanski avio-saobraćaj imao je 10 miliona putnika manje ili za 75 odsto gubitaka, u odnosu na isti period prošle godine.

Procene su da će do kraja godine avio-saobraćaj u Italiji imati gubitke od 85 odsto u poređenju sa 2019. godinom. Prema podacima Asocijacije evropskih komercijalnih aerodroma (ACI), čak 200 vazdušnih luka bi zbog krize moglo da proglasi bankrot.

Avio-saobraćaj će i naredne godine imati za 50 odsto manji promet i prihod, u odnosu na prošlu godine. Situacija je svakako najteža u zemljama koje su najviše posećene, a takav je slučaj baš sa Italijom.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    29. novembar 2020 | 09:03

    Па да ли тај аеродром ради само последње две године? Коме је пунио џепове претходних деценија? Ајмо људи, не чекајте да Вас отпусте, педала сви, нека им маме и ћерке раде за бакшиш. А ако је премали број фамилије, увек постоји преквалификација(тако макар кажу на нашем бироу за запошљавање) па на најстарији занат на свету...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>