Vlada Srbije predložila poskupljenje pretplate za RTS i RTV

Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju

dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći

Nove cene javnih medijskih servisa / Foto: Pixabay.com

Taksa za RTS i RTV u narednih godinu dana iznosiće 299, umesto dosadašnjih 255 dinara, navodi se u Predlogu zakona koji je upućen Skupštini Srbije.

Kako javlja portal Cenzolovka, u proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.

Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Taksa će poskupeti / Foto: A. Nalbantjan

Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju. Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi – RTS i RTV – delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije. Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine.

Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara. Podsetimo da desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu.

Ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bajka

    29. novembar 2020 | 22:38

    Ja punih 17 godina plaćam SBB i moram i ovo da plaćam. To nigde nema u svetu. Što semene lično tiče mogu da isključe RTS.

  • Licemerka

    29. novembar 2020 | 20:44

    UKINITE RTS !!! NE ŽELIMO GA!!

  • Srkimaja

    29. novembar 2020 | 21:07

    Zar nije Vucic rekao pre dolaska na vlast da ce ukinuti rtv pretplatu a sad je poskupljuju??????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>