Vlada Srbije predložila poskupljenje pretplate za RTS i RTV

Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju

dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći

Nove cene javnih medijskih servisa / Foto: Pixabay.com

Taksa za RTS i RTV u narednih godinu dana iznosiće 299, umesto dosadašnjih 255 dinara, navodi se u Predlogu zakona koji je upućen Skupštini Srbije.

Kako javlja portal Cenzolovka, u proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.

Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Taksa će poskupeti / Foto: A. Nalbantjan

Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju. Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi – RTS i RTV – delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije. Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine.

Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara. Podsetimo da desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu.

Ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    MORA!! pod hitno da se ukine obavezno plaćanje, želeo ili ne želeo da koristiš usluge i proizvod RTS-a.RTS je kao i svaka komercijalna kuća u ovom slučaju državna i kao takva kako u prošlosti, tako i sada je isključivo u službi vlasti.To je osnovno pravo čoveka da plaća ono što koristi.Ni struja nije obavezna, možeš se odjaviti.

  • Paja

    Pa kako sad to!? Ko je dao taj predlog? Sad kad je u celoj zemlji haotično stanje,kad je nacija toliko puno finansijski oslabljena i opterećena opet ti isti političari prave problem i opet na štetu naroda. Bezobrazluk! Šta li na to kaže predsednik republike? Da li će reći da se predlog odbija jer se narodu mora pomoći a ne taj isti napaćeni narod "ubiti". Predsednik se hvali kako je država ojačala u svakom smislu,a ovamo opet nešto poskupljuje????? Ma nemoj!!!! Bezobrazluk, zaista treba ustati i rešiti se zla jednom za svagda. Ova država živi od građana,e pa i građani se pitaju!!!!

  • Tackica

    odakle vise samo poskupljujete na rezije mi ode 80% plate od 20% moramo da jedemo da prezivimo za ostalo para nema.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke