• 1

5.000 hektara građevinskog zemljišta zarobljeno zbog papira: "Država da olakša konverziju"

Savez je zatražio da nadležni organi omoguće automatski upis prava svojine u katastar

  • 1
bager, plac

Foto: Pixabay

Država treba da omogući konverziju građevinskog zemljišta bez naknade, ili uz jednokratnu taksu koja neće biti destimulativna za privrednike, ocenjeno je na sednici Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine nije rešio imovinsko pravne odnose nad zemljištem u vlasništvu privrede, već je doprineo da danas 5.000 hektara građevinskog zemljišta bude zarobljeno, ocenio je član saveta i direktor u Neoplanti Aleksandar Vujošević.

- Država se ne odriče prihoda od konverzije uz naknadu, iako je veoma malo profitirala po tom osnovu, dok je mnogo više izgubila od neplaćenih poreza, različitih nameta na gradnju, a najviše zbog nerealizovanih investicija - izjavio je on.

Privrednici okupljeni u Savezu ocenili su da su na gubitku i zbog činjenice da nešto što su već kupili i platili pre donošenja zakona, moraju ponovo da plate, saopštio je NALED.

Dodaje se da u postojeću imovinu preduzetnici ne mogu da ulažu, jer im je zabranjena gradnja, a teže mogu i da je prodaju, pa to zemljište gubi na vrednosti.

Savez je zatražio da nadležni organi omoguće automatski upis prava svojine u katastar svima koji imaju pravo korišćenja na zemljištu, uključujući i pravna lica koja su obveznici plaćanja naknade za konverziju, kako bi se dosledno sprovelo načelo jedinstva nepokretnosti.

Na skupu je istaknuto i da od sledeće godine na snagu stupaju važne novine u postupcima pred Republičkim geodetskim zavodom – zahtevi za upis u katastar više neće moći da se podnose u papiru dok će svim zainteresovanim strankama biti omogućeno da rešenja katastra primaju u eSanduče koje mogu da otvore na portalu eUprave.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    1. decembar 2020 | 18:38

    I za privatna lica! DVE GODINE ČEKAM VLASNIČKI LIST!😡

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>