• 8

Neobičan predlog u Srbiji: Da nedelja ima četiri radna dana

Može li ovakav sistem rada da opstane i da sačuva radna mesta u Srbiji, ali i globalno?

  • 8
Radno vreme supermarketa, zatvoreno

Foto: Shutterstock

O radnoj nedelji od četiri dana naširoko se priča, a pandemija je ubrzala planove nekih zemalja da uvedu taj sistem rada. O čemu se tačno radi? Umesto skraćenih radnih sati, predlog je da nedelja bude kraća za jedan radni dan, kako bi se izbegla masovna otpuštanja.

To znači da bi zaposleni automatski primali manje zarade, ali bi se i dodatno zaštitili od korone, odnosno imali više vremena za sebe. O radnoj nedelji od četiri dana je posebno govorila premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern, jer je pandemija negativno uticala na turizam te zemlje.

Smatrala je da bi podsticanje domaćeg turizma pozitivno uticalo na ekonomiju, a to je moguće samo ako radnici imaju više slobodnog vremena, odnosno produženi vikend. Ovaj sistem, s druge strane, ima i svoje mane. Na primer, ostaje nejasno da li bi se od radnika više očekivalo ako bi radili samo četiri dana sedmično?

U svakom slučaju, predlog o četvorodnevnoj radnoj nedelji uvele su i neke firme, nevezano za odluku vlada u zemljama u kojima žive i rade. Štaviše, poslodavci primećuju veću produktivnost kod zaposlenih. Isti učinak primećuju i one kompanije u kojima se i dalje radi pet dana nedeljno, ali po šest ili sedam sati u danu.

Neke zemlje iz regiona nedelju su proglasile za neradan dan, dok Vlada Srbije nema nameru da ukine "radnu nedelju", što je više puta istaknuto. To svakako ne znači da poslodavci ne mogu da donesu internu odluku da njihova firma, uglavnom trgovina, nedeljom ne radi.

Banane, banana, prodavnica, piljara, cene voća, šifra šifre vaga merenje težine

Foto: Shutterstock

S druge strane, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži od Vlade Srbije, da po ugledu na Kraljevinu Španiju, razmotri uvođenje četvorodnevne radne nedelje, u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih.

- Dok traje pandemija treba zakonom obezbediti pravo radnicima da rade četiri dana u nedelji ako to žele. Poslodavci bi, ukoliko procene da im je neophodan veći broj radnika, zaposlili nove - kaže predsednik POKS-a, Žika Gojković, i dodaje:

"Uporedo sa borbom protiv virusa korona, neophodno je boriti se i za očuvanje radnih mesta. Predlažemo da osim direktne finansijske pomoći privrednim subjektima, država uvede i četvorodnevnu radnu nedelju za sve koji to žele".

Kakav je vaš stav o četvorodnevnoj radnoj nedelji, barem u toku trajanja pandemije virusa korona? Pišite nam u komentarima.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J....

    Ne pije vodu to!imam malu prodavnicu garderobe!ovo skracenje do 17 casova unisti nas!ako bi to bila trajna odlika otpusticu radnika!

  • Boris

    I ovako se krpi kraj sa krajem i jos da se smanji radno vreme,tj. plata..ma super..

  • Jedna mama

    U Srbiji to piši propalo.. Gde nedeljom da se ne ode u prodavanicu? Rekla bih da nedeljom u vreme ručka pune prodavanice, više nego ujutro.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke