• 7

Danas stižu prve uvećane penzije: Do 10. februara svaki penzioner dobija iznos veći za 5,9 odsto

Povećanje penzija rezultat je primene švajcarske formule

  • 7
novac Foto: Pixabay

- U februaru će stići prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera, a od početka godine povećani su i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru - izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali, ocenivši da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam.

Ističući koliko su sve to dobre vesti za Republiku Srbiju i njene građane, Mali je, saopštava Ministarstvo za finansije, naglasio da će penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti uvećane penzije dobiti danas, vojni penzioneri i poljoprivrednici 5. februara, a ostali penzioneri - 10. februara.

Podsetio je da je povećanje penzija rezultat primene švajcarske formule za usklađivanje penzija, po kojoj su one od januara povećane za 5,9 odsto.

- U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014. kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29 odsto, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara - naveo je Mali.

Kada je reč o platama, istakao je da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje od pet odsto, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5 odsto, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje biti pet odsto.

Ministar se osvrnuo i na povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara. Prema njegovim rečima, to znači da prosečna minimalna zarada u ovoj godini raste sa 30.137 dinara na 32.126 dinara.

Ove mere, ocenio je Mali, nisu i neće ugroziti stabilnost naših javnih finansija koje su, kako je rekao u odličnom stanju, što pokazuje i činjenica da država pomaže privredu i građane novim paketom mera podrške vrednim oko 2,5 milijarde evra.

- Na kraju januara smo imali suficit od 13,3 milijarde dinara, a planiran je deficit od 13,4 milijarde dinara. Dakle, imamo oko 27 milijardi dinara više novca nego što smo planirali i možemo da budemo veoma zadovoljni - rekao je Mali, ističući da privreda funkcioniše i da je Srbija na odličnom ekonomskom putu.

U prilog tome je naveo i podatak da je u decembru prošle godine naša industrijska proizvodnja porasla za 4,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine, pri čemu je prerađivačka industrija imala rast 5,5 procenata.

- Spoljnotrgovinska razmena u decembru se oporavila zahvaljujući snažnom oporavku robnog izvoza koji je ostvario rast od 16,6 odsto. To se, pre svega, odnosi na izvoz prerađivačke industrije, ali je ostvaren rast izvoza i u sektoru poljoprivrede i rudarstva - zaključio je ministar finansija.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>