• 2

Taman što je istekla garancija, zidovi počeli da pucaju: Stanari prevareni, zgrada stara 13 godina

"Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne", opisuje Srećko Tolić, iz Gotovčeve ulice u Zagrebu

  • 2
Zemljotres u Hrvatskoj u Zagrebu Zagreb / Foto: Tanjug/Milica Vučković

Zgrada u Gotovčevoj 9 u Zagrebu podignuta je pre 13 godina, ali ne deluje da je tako. Stanari se ovih dana žale na pukotine, nalik brazdama koje je zemljotres napravio na starim objektima u centru hrvatske prestonice.

U ovom slučaju, međutim, jačina potresa nije krivac za nastanak pukotina, iako su oni sve pogoršali. Svaki put kada ispod prođu auto ili kombi cela zgrada "zavibrira", a po zidovima i na plafonu nastaju pukotine koje se s godinama šire.

Stanari kažu da se tako nešto ne bi smelo dešavati, budući da je reč o novogradnji, piše Večernji list. Ako nije zemljotres, šta je uzrok pukotinama?

Prolaz koji zgradu, smeštenu prekoputa škole u naselju Špansko - Oranice, deli na dva dela, a koristi se kao pristup parkiralištu, te za dostavljanje robe u ugostiteljske objekte i radnje.

Tuda svakodnevno prolazi na desetine vozila, automobila, kombija i kamiona, a vožnja pravi vibracije koje su, tvrde stanari, vremenom narušile statiku zgrade.

- Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne - opisuje Srećko Tolić, čiji je stan tačno iznad prolaza. Predstavnik stanara, Dražen Liciburg, pre dve godine je doveo i sudskog veštaka koji je zgradu detaljno pregledao i ustanovio da je razlog štete kombinacija neadekvatne gradnje i opterećenja prolaza velikim brojem vozila.

Zgradu je, kao i celo naselje, gradila država, u periodu od 2003. do 2009. godine. Stanari su se zato obratili  Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja je upravljala projektom. Međutim, APN nije hteo da reaguje, i potom je pokrenut sudski postupak.

Prema rečima Liciburga, građani iz Gotovčeve 9 pokušali su da dobiju pomoć i od Grada Zagreba, ali opet bezuspešno.

Zemljotres u Hrvatskoj Ovaj put uzrok nije zemljotres / Foto: Tanjug/HINA/HGSS

- Iako je reč o javnom prolazu, oni tvrde da je to naše privatno vlasništvo i da štetu treba da saniramo sami. Nakon zemljotresa, statičari su na njega stavili žutu nalepnicu, ali kola tuda i dalje prolaze - navodi.

Branka Oletić Kramarić s prvog sprata zgrade kaže da se svi osećaju prevareno, i traže da se prolaz što pre zatvori, te da se saobraćaj preusmeri na trasu koja je paralelna sa zgradom u ovoj zagrebačkoj ulici.

Iz APN-a poručuju da je sve po propisima. U gradskom Zavodu za prostorno uređenje ističu da je problem najpre "pitanje kvaliteta gradnje, kao i održavanja zgrade i podzemne garaže". Odbacuju i ideju o zatvaranju prolaza i preusmeravanju saobraćaja.

Navodi se, prenosi hrvatski portal, i da je pre izdavanja upotrebnih dozvola za svaku od 28 zgrada u naselju - obavljen tehnički pregled koji je potvrdio da je sve rađeno po propisima. Takođe, kažu da je "probijen" garantni rok od dve godine, za moguće probleme s instalacijom, i onaj od 10 godina, vezan za eventualne štete na zgradi.

Video: Dron pokazao svu katastrofu koju je napravio zemljotres u Petrinju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. februar 2021 | 14:27

    Sta moze biti ,jedino nesavesno gradjenje da sto vise naplatis a manje materijala da potrosis,tako vecinom svi rade,sustina nesavesno gradjenje,a to sto kazu da je izvrsena kontrola ,to ponekad moze ispasti smesno uz neko prasence itd....,jer da se pratio tok radova kao kvalitet od pocetka to se nebi ni desilo najverovatnije

  • Sale

    17. februar 2021 | 15:44

    Ja sam imao poverenja u agente iz Solis agencije kad sam kupovao stan ja tih problema hvala bogu za sada nemam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>