• 8
 ≫ 

Pašteta i hleb bili su sinonim za doručak: Kako je danas? Da li namaz od tune s pravom košta papreno

 ≫ 

Namaz od lososa čak prelazi cenu od 200 dinara, dok se pašteta na bazi tune kreće na oko 150 dinara ili malo manje, za nepunih 100 grama

  • 8
Riblja pašteta, hleb

Foto: Shutterstock

"Omraženi" namaz koji se dobija usitnjavanjem ili mešanjem raznih sastojaka, s fokusom na meso, zovemo pašteta i on se konzumira kako širom sveta, tako i kod nas.

Paštetu prati epitet da se u njoj nađe sve ono što je "za otpad", i teško je danas oboriti takav stav uprkos naprednim tehnologijama, i činjenici da to često nije tako. S druge strane, ljudi slepo veruju svemu što ima oznaku "organsko".

Mada neki namazi zaista sadrže diskutabilne sastojke ili bar procente, ima i onih pašteta u kojima navodno, barem se tako navodi u kampanjama, nema "kostiju, kože, hrskavica i ostataka ručkova".

Možemo reći da je na neki način i licemerno tako osuditi proizvod na kojem su odrasle generacije, dok i dalje jedemo brzu hranu, često neproverenog porekla, zatim grickalice, industrijske slatkiše.

Poslednjih godina svoj vrhunac su dosegli i namazi od tune, odnosno lososa, a njihova cena je vremenom, za mnoge neprimetno - rasla. Tako danas imamo situaciju da pašteta (namaz) od tune po regularnoj ceni košta do 155 dinara (90 do 95 grama, zavisno od proizvođača).

Namaz od lososa prelazi cenu od 200 dinara za istu količinu. Ono što je upitno jeste koliko ove ribe, zapravo, ima u pomenutom namazu, a koliko je do arome, aditiva koji daju ukus? Uporedili smo dva sastava iz domaćih marketa, prvi se odnosi na tunu, a drugi na losos:

Namaz od tune: voda, meso tune 30%, suncokretovo ulje, belančevinasti proizvodi od soje, pšenično brašno, kuhinjska so, crni luk, zgušnjivač - acetilovan skrob, začin, ekstrakt začina.

Namaz od lososa: dimljeni losos 30%, losos 20%, voda, biljno ulje (suncokretovo, palmino), mlečni protein, celer, vlakno graška, kuhinjska so, slačica, pojačivač arome (mononatrijum-glutaminat).

losos

Losos / Foto: Pixabay

Bez obzira na sastav, ovi proizvodi su neminovno ispitani i prošli su određene prehrambene testove, kako bi se našli u slobodnoj prodaji, ali ostaje diskutabilno pitanje cene: da li zavređuju takav status, bez obzira na izvestan procenat kvalitetne ribe u njima? Pileće ili ćureće paštete su svakako jeftnije.

Ono što ovaj put analiziramo, samo u kontekstu cene, jesu sledeći faktori: prilikom izrade bilo koje vrste paštete ne koristi se najkvalitetnije kokošije ili ćureće meso, niti vrhunsko meso dimljenog lososa - ono je vrlo skupo i teško se nabavlja; uglavnom je reč o lososu iz uzgoja, tovljenom žitaricama i sojom, dok se boja postiže aditivima.

U pašteti nećete naći ni prirodne začine, već glutaminate (E620 - E626), kao ni najbolja ulja. Za namaze ovog tipa koriste se rafinisana (prerađena) i delimično hidrogenizovana ulja. Skrob iz paštete, kada uđe u krv, pretvara se u čist šećer i nema važnu nutritivnu vrednost po čoveka.

Ipak, to svakako ne znači da pašteta treba da bude toliko (ili bar jedina) omražena, jer je moderna, industrijska ishrana bazirana na gotovo svemu navedenom: od neprirodnih začina, preko aditiva i aroma, pa do skroba.Svakako birajte zdravije alternative, merite odnos cene i kvaliteta proizvoda, i balansirajte ishranu.

Video: Zdrav doručak pašteta od graška i mente

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja Lazarević

    28. februar 2021 | 13:32

    Danas već ima namaza od dimljenog lososa za 100 dinara, a svakako jw bolji od jetrene paštete. Treba čitati deklaraciju, o sastav namirnica, jedino što su slova bezobrazno sitna, pa je to često nemoguće

  • JON

    28. februar 2021 | 14:32

    Aditivi su su najgore sastojke u svakom prehrambenom produktu. Sve sto je preko E150 je tezak knock out za organizam. A ovde priznajete preko E620. "Ne kupi to za 200 din." 😭

  • 534

    28. februar 2021 | 15:45

    U pašteti od Tune nema ušiju, nogica, trtica, kože, kresta, repova...kao u pilećim i jetrenim paštetama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>