• 3

Ko je isplatio dividendu nema pravo na pomoć, hosteli takođe: Kako da ne ostanete bez državnih para?

Privredni subjekt gubi pravo na novac ako od 13. februara 2021. godine pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto

  • 3
Biznis, korona

Foto: Shutterstock

Prijava poslodavaca za dobijanje martovske polovine minimalca od oko 16.000 dinara počela je danas, trajaće do kraja meseca, a taj novac će biti isplaćen 8. aprila. Firme koje novac radnicima ne prebace na račune do 30. jula ostaće bez novca.

Kako se prijaviti?

 

Obrazac za popunjavanje je jednostavan i nalazi se na portalu Poreske uprave, a ministar finansija Siniša Mali je demonstrirao da je za prijavu za pola minimalca poslodavcima potrebno manje od minuta.

Nova prijava od sinoć je na portalu Poreske uprave pod nazivom "Izbor poslovne banke" i "Izjava o prihvatanju direktnog davanja". Kada je reč o rokovima, kaže Mali, poslodavci do 25. marta treba da izaberu banku, a do kraja marta da donesu odluku da li žele pomoć države.

 

Na isti način poslodavci će se prijavljivati za tu vrstu pomoći države i za maj i jun.

Trenutno su, kaže, ta polja zamrznuta. Danas je na portalu Poreske uprave počela prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, što je predviđeno trećim paketom ekonomske podrške privredi i građanima Srbije.

Najnovijim paketom pomoći privredi i građanima predviđena je isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi. Za pomoć će biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Prva isplata polovine minimalne zarade biće 8. aprila i ona će se odnositi na mart, a zatim slede uplate u maju i junu.

Šta moraju poslodavci?

 

Pravo na ovu pomoć ima 1.505.093 radnika koji su zaposleni kod preduzetnika, u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Oni koji žele pomoć za mart dužni su da najkasnije do 31. marta ove godine podnesu obrazac PPP - PD za februar 2021, kao i da daju posebnu izjavu na portalu Poreske uprave.

Privrednici koji žele pomoć za april, dužni su da do 30. aprila podnesu isti obrazac, ali za mart 2021. i takođe da daju izjavu na sajtu Poreske uprave.

Ista procedura je i za pomoć koja pokriva maj, a koja će biti isplaćena početkom juna.

Ko nema pravo na pomoć?

 

U ovom paketu, nije predviđena pomoć za hostele, već samo za gradske hotele. Upravo ovo je bio razlog i ranije što su pojedini vlasnici ovih objekata, koji nisu gradski hoteli, još prošle godine promenili svoju pretežnu delatnost, upisavši u Registar privrednih društava šifru 5510, osiguravši time sebi – pravo na državnu pomoć.

Takođe, nova pomoć podrazumeva i da nema isplate dividnede, pa bi direktori kompanija kojima je to važno, trebalo dobro da promisle.

Ovako izgleda pomoć:

 

- 3 meseca 50 odsto minimalca svim preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima

- 100 odsto minimalca ugostiteljima, turističkim vodičima, hotelima, renta kar agencijama

- 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici gradskim hotelima

- 600 evra po autobusu u narednih 6 meseci

Ekonomija, biznis, korona virus, maska, bolest

Foto: Shutterstock

Kazne

 

Radi isplate pomoći firmama se otvara poseban namenski račun, isplata direktnih davanja – COVID-19 i to kod banke koja je na dan 13. februar vodila tekući račun tog privrednog subjekta.

Oni koji imaju račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. marta 2021. godine, putem elektronskih servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren namenski račun.

U slučaju da privredni subjekt ne prenese državnu pomoć sa namenskog računa na račune zaposlenih do 30. jula 2021. godine, banka će preneti sredstva s tog namenskog računa na poseban račun kod Uprave za trezor sa koga su direktna davanja isplaćena.

Privredni subjekt gubi pravo na novac ako od 13. februara 2021. godine pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene koji rade sa ugovorom o radu na određeno vreme pre 13. februara 2021. godine za period koji se završava u periodu od 13. februara 2021. godine do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji isplate dividende počev od 13. februara 2021. godine pa do kraja 2021. godine, nemaju pravo na isplatu direktnih davanja, kao što smo pomenuli u tekstu.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    1. mart 2021 | 19:28

    Čim imaju para za dividende ,znači da im pomoć i ne treba

  • Ja

    2. mart 2021 | 14:30

    Sta ako se poslodavac prijavi, a radnik da otkaz do kraja marta ? Molim za odgovor, ukoliko neko zna. Hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>