• 51
 ≫ 

Zbog većih cena ulja i fensi kantica mast je opet u igri: Koliko je kg na pijaci, a koliko u radnji?

 ≫ 

Ako uzmemo prosek, kantica (1 kilogram) svinjske masti prodaje se za 200 do 300 dinara

  • 51
Svinjska mast Foto: Shutterstock

Sećate se perioda (koji je potrajao) kada je svinjska mast, koju su brojne generacije kombinovale sa Aleva paprikom na parčetu hleba, bila ozloglašena? Sada je ta ista mast ponovo "u modi", dok cene ulja divljaju.

Navikli smo na jače cene ulja od masline ili koštica grožđa, ali je suncokretovo ulje odnedavno oborilo sve rekorde: pred kraj 2020. godine je poskupelo na - do 157 dinara.

Kako su nam tada rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

Sve u svemu, cena ulja u odnosu na prošlu godinu porasla je za 15-20%, u zavisnosti od proizvođača.

Došlo je do smanjenog roda na globalnom nivou, a tradicionalno pojačana potražnja prelila se i na domaće tržište, posebno imajući u vidu da domaćinstva u Srbiji pretežno koriste ulje suncokreta.

Razlog za to je bila niska cena, u poređenju sa drugim, ekskluzivnijim uljima, a kako je sada? Da, domaćini i domaćice će nastaviti da koriste ulje žutog cveta, ali je naširoko zastupljena i mast.

To, zapravo, nema samo veze s poskupljenjem ulja, krenulo je ranije. Mnoge domaće kompanije su, kroz atraktivne marketinške kampanje, vratile svinjsku mast na tron, kao zdraviju varijantu.

Štaviše, strani istraživači su došli do zaključka da je mast svinje bolja opcija, jer suncokretovo i kukuruzno ulje ne vole izlaganje toploti, a to je svaki proces kuvanja ili prženja. Britanci sugerišu da upotreba masti smanjuje rizik od nastanka srčanih problema.

Šta je sve poskupelo od početka godine? Foto: Shutterstock

Koliko biste platili kilogram svinjske masti?

Kako je u Srbiji ponovo rastao trend upotrebe masti u kuhinji, tako je rasla i cena po kilogramu. Iako kilogram masti ne košta manje od litre ulje (izuzimajući neke proizvođače), kupci je prepoznaju kao "zdraviju, a neznatno skuplju varijantu".

Cene su u rasponu od oko 150 do čak 400 dinara, kako se reklamira "domaća mast od mangulice", bez aditiva. Poznati domaći proizvođač mesnih i suhomesnatih proizvoda mast pakuje u primamljivu, prepoznatljivu ambalažu, sa cenom od 350 dinara. Na povremenim akcijama, ta mast bude snižena za oko 20%.

Ako uzmemo prosek, kantica (1 kilogram) svinjske masti prodaje se za 200 do 300 dinara. Iako je litar ulja, u odnosu na srednju cenu skoro dvaput jeftinije, moglo bi da "izgubi ovu bitku", ako cena nastavi da raste. S druge strane, neka domaćinstva prodaju 1 kg masti već za 115-120 dinara, a daju popust na veće količine.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • САМО

    21. mart 2021 | 12:55

    ДОМАЋА МАСТ А УЉЕ САМО ИЗ СТАКЛЕНЕ ФЛАШЕ, АКО НЕМАШ ФЛАШУ ПЛАТИШ КАУЦИЈУ,,, ЕЕЕ ТО ЈЕ БИО КВАЛИТЕТ

  • Vladimir

    21. mart 2021 | 17:25

    Nije zbog fensi kantica ,nego zbog zdravlja. Ulje je otrov za organizam. Da ne idem na siroko,daću samo jedan primer. Kada recimo u tiganju ispržite jaja na ulju, bez nekog deterdženta ne može da se opere, a kada koristite mast, možete da operete tiganj mlakom vodom. Pa sada vi razmislite ,šta je sa našim krvnim sudovima.

  • Geras

    21. mart 2021 | 12:54

    Kakav naslov.... Da li znate koliko je svinjska mast zdravija od ulja.... A vi pričate o fensi kanticama..... Strasno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>