• 13

Analizirali kajmak u regionu, problematičan im i jedan srpski proizvod

Kampanja za "kupuj domaće", ili prevara s kajmakom?

  • 13
Kajmak

Foto: Wikipedia/aziz1005

Slovenačko udruženje za zaštitu potrošača analiziralo je sastav deset popularnih mlečnih proizvoda, među tim proizvodima našao se i jedan kompanije iz Srbije.

Analiza je pokazala, ukratko da kajmak iz Srbije, ne odgovora njihovim standarima za taj proizvod.

Iako tradicionalno kajmak  nije vezan uz Sloveniju, Slovenci ga vole, zbog čega je njihovo udruženje "Zveza potrošnikov Slovenije" analizirala sastav deset različitih brendova tog proizvoda, a među velikim brojem slovenačkih primeraka našli su se po jedan kajmak iz Srbije i Hrvatske.

Kod analize sastava tražila se količina mlečne masnoće, soli i vode, a Slovenci su zaključili kako većina primeraka ima priličnu količinu i soli i masnoće kao i da na određenom broju primeraka nije moguće pronaći sve podatke, prenosi Jutarnji list.

Kad je u pitanju masnoća, ona u primercima varira od 26 do čak 61,2 grama na 100 grama kajmaka dok se so kreće od 0,47 do 1,5 grama na 100 grama - što je u kombinaciji s masnoćom prilična kalorijska bomba.

Analizom je otkriveno kako su od analiziranih primeraka po svom sastavu tri proizvoda zapravo predstavljaju sirni namaz, što je i označeno na njihovim pakovanjima.

U nekim su otkriveni i aditivi zbog čega ovi proizvodi, napominju opet Slovenci, takođe ne odgovaraju definiciji kajmaka.

Na nekim primercima piše da je reč o proizvodima bez konzervansa, koje su, kažu Slovenci, besmislene zato što kajmak sam po sebi ne sme da sadrži konzervans.

Međutim, mnogi su u regionu ovu analizu iz Slovenije ocenili kao kampanju za "kupujemo domaće".

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stan

    Svasta su ti seljaci muckali sa tim kajmakom i sa tom njihovom rakijom a u ostalim takodje i prskali voce i povrce sa teskim pesticidima i tako prodavali narodu na pijacama A kod njih je postojalo pravilo kako su odvajali " ovo je za kucu a ovo je za prodaju " pa neka se tudja celjada truju a ne njihova . A kokos kupis na pijaci i doneses kuci i ona u medjuvremenu i ne stignes kuci vec lipse . Svinja bolesna samo sto ne lipse oni zakolju i od kuce do kuce sa spiskom ko ce da kupi meso kilo ili dva. Svasta je tu bilo da ne navodim dalje .

  • Bhm

    E slovenci analizorali kajmak!?Ajde jos i rakiju,ajvar,sarmu,pitije,čvarke itd itd...baš ste kompetentni...

  • Goran

    Stave pola kajmak a pola margarin.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke