• 0

Mateo Kolanđeli novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, kancelarija mu u Beogradu

Kolanđeli, po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sedištu u Londonu

  • 0
Struja dalekovod Foto: Tanjug/AP

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelija (Matteo Colangeli) za novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije u Srbiji.

Kao regionalni direktor, Kolanđeli će biti zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, tzv. Kosovu, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a sedište će mu biti u kancelariji u Beogradu, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Kolanđeli, koji je trenutno na čelu kancelarije EBRD-a u Albaniji, izjavio je da će aktivnosti fokusirati na oporavak privrede nakon pandemije kovid-19 i da će zajedno sa partnerima u regionu raditi na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu.

Na novoj dužnosti, koju će preuzeti 17. maja 2021. godine, Kolanđeli će naslediti dosasdašnju direktorku EBRD za Zapadni Balkan, Žužanu Hargitai, koja je imenovana za generalnog direktora ove međunarodne finansijske institucije za Centralnu Aziju.

Kolanđeli, po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Zatim je radio kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, nakon čega je imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016. Magistrirao je na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

EBRD je, samo prošl godine, investirala 1,3 milijarde evra u Zapadni Balkan. Prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama, navodi se u saopštenju.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>