• 2

Apel firmama da povedu više računa o bezbednosti radnika: Nesavesno ponašanje može se prijaviti 24/7

Zaposleni svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada

  • 2
Građevinac, merdevine, gradnja, radnik na građevini

Foto: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu, koje su poslednjih dana nažalost bile učestalije.

U saopštenju napominju da su poslodavci dužni da sa radno angažovanim licima zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu, kao i da vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad radno angažovanih lica, kao i da prilikom organizovanja rada i radnog procesa obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih.

Takođe, treba da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu u radnoj okolini u kojoj su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Zaposleni isto tako treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

Podsećamo da zaposleni, svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu.

Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno 24 časa.

Inspekcija rada, napominje se dalje, nastaviće da svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. U prva tri meseca 2021. godine izvršila je ukupno oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    Briga vecini"gazda"za sigurnost i zdravlje radnika,jedan otpadne za njim drugi dolazi i tako ukrug...radnik je postao samo nebitan broj,najbitnije u celoj prici je gazdina zarada

  • Istina

    Koliko su poslodavci krivi u građevinarstvu,toliko i više su krivi i sami zaposleni,ne pridržavaju se pravila da sami vode računa o sebi i svojoj okolini,otiđite i vidite šta se dešava po gradilištima,biće vam sve jasno da poslovođe i direktori nisu uvek krivi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke