• 1

Zatvoren dragulj Moskve: Direktor streljan, radnja preživela Staljina i glad, ali ne i koronu

Muzej prodavnica preživeo je tri epohe: carsku, socijalističku i novu Rusiju, ali ne i koronu

  • 1
restoran Foto: Unsplash

"Jelisejeva imperija" - tako su Rusi zvali ovu carsku radnju u kojoj su se prodavale najlepše čokolade, najukusniji slatkiši, najbolji čaj, skup kavijar i šampanjac, najbolje meso i egzotična riba. I ne samo to, ovde je moglo da se kupi od "ptice mleko".

Jelisejev je počeo kao trgovac egzotičnog voća. Naslednik imperije je Grigorije Jelisejev, čiji je deda Petar pokrenuo ovo trgovačko carstvo 1813. godine u Moskvi. Petar je uvozio egzotično voće poput ananasa i mandarina, a dve decenije kasnije je imao trgovački lanac sa luksuznom robom.

Radnja je bila popularna među aristokratijom i pripadnicima carske porodice, ali su je obožavali i obični ljudi koji su večito maglili staklo, pošto je izlog uvek bio besprekorno uređen kao prizor iz mašte.

Radnja, koja je otvorena 5. februara 1901. godine, postojala je i u vreme SSSR, a tada je promenila naziv u "Gastronom broj 1". Prodavačice u ovoj radnji su morale da znaju sve svetske jezike.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Keri Diana (@keridiana)

Jelisejev je posle Revolucije emigrirao u Francusku. Jedna od najvećih afera socijalističke epohe dogodila se upravo u ovoj radnji. Tu se i u vreme SSSR prodavala deficitarna roba, prenosi Magazin Novosti. 

Jelisejev emigrirao u Francusku, a direktor uhapšen pa streljan.

Direktor prodavnice Jurij Sokolov je ubrzo uhapšen, jer je u njegovoj dači pronađeno 50.000 rubalja koje je zaradio preprodajući robu. On je streljan 1983. godine iako je bio učesnik Otadžbinskog rata, a imovina mu je konfiskovana. O slučaju je snimljena i serija.

Kada je radnja 1991. godine obeležila 90 godina postojanja stalaže su bile prazne, a u vitrini su bile riblje konzerve.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Eleni Dedousi (@ededousi)

Prodavnici je u novoj Rusiji vraćeno staro ime i postala je akcionarsko društvo. Stari sjaj je vraćen. Godine 2004. je kompletno rekostruisana i sada izgleda isto kao u vreme Grigorija Jelisejeva.

Gleb Prostakov, portparol lanca supermarketa "Crvena jedra", koji su vlasnici radnje, izjavio je da se čuveni Jelisejev zatvara iz pravnih razloga. Međutim, svi su uvereni da je problem u turizmu koji je najviše pogodila korona, pa u Moskvi više nema stranih turista.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>