• 1

Atanasković: Ekonomski odnosi sa Švajcarskom tradicionalno dobri, novi projekat šansa za jačanje

Ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekta reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove

  • 1
Ministarstvo privrede Foto: Ministarstvo privrede

Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema, omogućiće veću kontrolu Ministarstva privrede nad javnim preduzećima i lakše upravljanje fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada, rečeno je na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i nj.e. Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Republici Srbiji.

Ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekta reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove.

Naime, u okviru komponente "Unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave" Projekat RELOF 2, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom privrede, intenzivno se radi na procesu digitalne transformacije nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća, kroz uvođenje novog IT sistema.

Informacioni sistem omogućiće elektronsku komunikaciju između osnivača i javnih preduzeća, između jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede, kao i elektronsko podnošenje izveštaja i izradu odgovarajućih analiza kako bi uspešno upravljali fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada.

Pored ove teme, sagovornici su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Atanasković je istakla da na teritoriji naše zemlje ima 574 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Švajcarske. "Ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske mogu se oceniti kao tradicionalno dobri i

raznovrsni, budući da obuhvataju sve aspekte privredne saradnje, ali postoji prostora za njihovo unapređenje".

Ministarstvo privrede Foto: Ministarstvo privrede

Osvrnula se i na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ističući značaj imunizacije stanovništva za rast i razvoj privrede. "Zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija danas ima na raspolaganju četiri vrste vakcina, što će sačuvati i živote građana ali i našu privredu", podvukla je ministarka.

Ambasador Šmid se saglasio da su trgovinski odnosi Srbije i Švajcarske dobri, ali da imaju dosta potencijala za unapređenje. Prema njegovim rečima, dinamika investicija je dobra, a saradnja u velikom broju oblasti na visokom nivou.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    28. april 2021 | 19:21

    U SVAJCARSKOJ SE SVE RESAVA NA REFERENDUMU I SAMIM TIM NAROD ODLUCUJE A NE POLITICARI.POLITICARI SU BOGATASI I NEMORAJU DA KRADU. OVDE SE FIRMA OTVORI ZA PAR DANA I POREZ SE PLACA UREDNO.SVAJCARCI VOLE SVOJU SVAJCARSKU !!! PRED ZAKONOM NEMA PRIVILEGOVANIH I PARTISKI PODOBNIH ! OVDE SE POSAO DOBIJA BEZ STRANKE I UGLAVNOM NAROD NE TRABUNJA O POLITICI A POGOTOVU MLADI !! OD NJIH BI MI NESTO OD OVOGA MOGLI NAUCITI I PRIMENITI!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>