• 0
 ≫ 

Šta će sad Hrvati? Rajaner je sudski pobednik, dobio spor protiv državne pomoći rivalima

 ≫ 

Regulatorno telo EU za zaštitu konkurencije je prošle godine odobrilo holandski spasilački paket pomoći od 3,4 milijarde evra za avio-kompaniju KLM, kao i zajam za spas portugalske vazduhoplovne kompanije TAP od 1,2 milijarde evra

  • 0
Ryanair, avio, kompanija, let, Niš Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner dobio je dva sudska spora koja je pokrenuo protiv državne pomoći od više milijardi evra dodeljene rivalskim kompanijama, pošto je drugi najviši evropski sud poništio odluke o novčanoj podršci odobrenoj holandskom KLM-i i portugalskom TAP-u.

Opšti sud sa sedištem u Luksemburgu je, međutim, naveo da se poništavanje i povrat pomoći obustavljaju dok Evropska komisija ne donese nove odluke, javlja Rojters.

"Opšti sud poništava odluku Komisije o odobravanju finansijske pomoći holandskoj avio-kompaniji KLM zbog pandemije kovid-19 iz razloga neadekvatnog obrazloženja", navedeno je u rešenju suda.

Sudije su takođe odbacile dozvolu izvršne vlasti EU o dodeli državne pomoći portugalskom prevozniku TAP, pozivajući se na "neadekvatno obrazloženje" EK.

Regulatorno telo EU za zaštitu konkurencije je prošle godine odobrilo holandski spasilački paket pomoći od 3,4 milijarde evra za avio-kompaniju KLM, kao i zajam za spas portugalske vazduhoplovne kompanije TAP od 1,2 milijarde evra.

"Odobrenja Evropske komisije za pružanje državne pomoći Er Franse-KLM-u i TAP-u bila su u suprotnosti s osnovnim principima EU zakona i vratila su unazad proces liberalizacije vazdušnog saobraćaja nagrađujući neefikasnost i podstičući nelojalnu konkurenciju", saopštio je Rajaner nakon presude.

Sud je danas, istovremeno, odbacio Rajanerovo osporavanje španskog fonda od 10 milijardi evra za finansiranje kompanija pogođenih korona krizom koje je odobrila Evropska komisija, ocenivši da je ta mera u skladu sa zakonima EU.

Vlade širom sveta upumpale su milijarde evra u avio-industriju koja trpi velike posledice zbog mera ograničenja i lokdauna vezanih za suzbijanje širenja virusa.

Isti sud je prošlog meseca podržao odobrenje antimonopolskog regulatora EU o finansijskoj pomoći za skandinavski SAS i finski Finer, a u februaru su sudije podržale i državnu pomoć dodeljenu drugim rivalima, uključujući Er Frans, dodaje Rojters.

Rajaner je podneo 16 tužbi protiv Evropske komisije zbog odobravanja državne pomoći pojedinim avio-kompanijama, među kojima su i Lufthanza i Ostrijan Erlajns.

Podsetimo, oko državne pomoci Rajaner se žalio i zbog Kroacija erlajnza. 

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>