• 1

Ova zemlja kaska za svim ostalim: Gubitak ogroman, u kafiće i salone sa punom kesom papirologije

Veliko popuštanje epidemioloških mera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srede, najviše je obradovalo ugostitelje, kao i njihove goste

  • 1
Austrija, Beč, korona zatvaranje, Virus Outbreak Austria Lockdown

Foto: Tanjug/AP

Prošla godina će širom sveta ući u ekonomske knjige istorije, posebno u Austriji, kao jedna od najtežih privrednih godina posle Drugog svetskog rata.

Prema analizi radne grupe Agenda Austria, gubitak u Austriji za period od 2020. do 2024. iznosiće oko 140 milijardi evra. Ako se u tu cifru uračunaju i sredstva koja je država "ubrizgavala" kako bi stabilizovala ekonomiju, onda se radi o više od 175 milijardi evra.

"Gubici u odnosu na očekivanja od perioda pre korone su ogromni", ističe Agenda Austria. Analiza ukazuje da će Austrija tek 2022, što znači kasnije od ostalih zemalja, ponovo dostići nivo od pre izbijanja krize. Međutim, čak i 2024. BDP će biti za više od 20 milijardi evra manji nego što bi bio u svetu bez korone.

- Iako se nadamo da je okončanje zaključavanja početak procesa nadoknađivanja izgubljenog, kriza će i narednih godina uticati na privredni rast i primanja. Posebno na tržištu rada biće potrebno još više godina da se savlada kriza - naglasio je ekonomista Agenda Austria, Hano Lorenc.

Ipak, ima i ohrabrujućih vesti. Veliko popuštanje epidemioloških mera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srede, najviše je obradovalo ugostitelje, kao i njihove goste. Već prvog dana su gotovo svi lokali bili puni gostiju, koji su jedva čekali da ponovo odu na kafu sa prijateljima.

Iako postoje brojne mere koje se primenjuju u ugostiteljskim objektima, one nikome ne padaju teško, jer su se posle dugo vremena - svi uželeli druženja. Ipak, ko želi u svoj omiljeni restoran ili kafić mora da ima ili negativan test na koronu - antigenski i ne stariji od 48 sati/kućni ne stariji od 24 sata/PCR ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o izlečenju od korone ne stariju od šest meseci, ili potvrdu o vakcinaciji.

Osim toga, po ulasku u lokal, maska se mora nositi do stola, za kojim na otvorenom može sedeti najviše 10 odraslih lica, a u zatvorenom do četiri. Svi su bili već prvog dana upoznati sa ovim merama i pripremili potrebne "papire".

kafić

Foto: Pixabay

Vlasnik bečkog restorana "Va Bene", Radomir Mihailović, rekao je da se obradovao gostima posle osam meseci tokom kojih je zbog pandemije morao da drži zatvoren lokal. Ukazao je da je od prvog dana vladalo veliko interesovanje gostiju, koji su, i pored lošeg vremena, došli u njegov restoran u velikom broju.

Što se kontrole mera tiče, kazao je da su ugostiteljski objekti preuzeli kontrole, ali da nema nikakvih problema. "Kada dođu, gosti ispred ulaza sačekaju dok ne dođe neko od osoblja po njih. I sami odmah pokazuju potrebne potvrde", objasnio je Mihailović za Tanjug.

Istakao je i da nije problematično ni redovno testiranje osoblja, koje je obavezno. "Privredna komora nam je obezbedila testove i radimo ih redovno". Kada je reč o pomoći države u periodu osam meseci zatvorenosti, pohvalio je vlasti zbog podrške tokom "nedobrovoljnog odmora".

I vlasnik restorana "Das Piano", Filip Ćurković, kaže da su se Bečlije uželele dobre hrane i muzike, kao i da od prvog dana popuštanja mera postoji veliko interesovanje. "Kontrola potrebne papirologije nije teška. Ljudi su vrlo disciplinovani i sami je prikazuju čim dođu", objasnio je.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>