• 0

"Žrtva mora biti spremna da progovori": Otvaraju se važne društvene teme na Mikser Festivalu

Mikser Festival se već godinama unazad zalaže za dijalog o važnim društvenim temama i uz veliku posvećenost podiže svest javnosti

  • 0
pomoć, podrška Foto: Unsplash

Nakon što je pokret "Kada budeš bila spremna" zaživeo i izazvao brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama, te ohrabrio mnoge žrtve, kako seksualnog tako i drugih vidova nasilja, razgovori o ovoj važnoj temi se nastavljaju i sada dobijaju formalni oblik kroz saradnju sa Mikser Festivalom na kom će se 26.05. održati istoimeni panel.

Da li smo mi kao zemlja ponosni na tradicionalni pogled na svet i konzervativne vrednosti koje su ukorenjene u našem društvu? Odgovor je nesumnjivo "da", međutim, da li to znači da tema seksualnog nasilja i ugroženog položaja žena u društvu treba da bude "tabu"?

Upravo kada su žene u poslednjih nekoliko meseci otvorile Pandorinu kutiju i progovorile o zlostavljanju koje su proživele, pokazalo se koliko smo kao društvo needukovani i još uvek zatvoreni po ovom pitanju.

S obzirom na sve ovo, ne iznenađuje činjenica da se u javnosti, nakon hrabrih iskaza žena, pojavi čuvena rečenica "Pa zašto ranije nisi rekla?" ili "Zašto baš sad?".

Iako su mnogi ovo pitanje upotrebili kao oružje za nipodaštavanje žrtava i temelj za nepoverenje, veliki broj ljudi je postavio pitanje iz istinskog nerazumevanja problema - oni, zapravo, nisu znali zašto i koliko je vremena potrebno žrtvi da istupi i progovori, nisu znali da žrtva mora da bude spremna.

Ovo je razlog zašto je kreativni tim Direct Media United Solutions kompanije inicirao pokret "Kad budeš bila spremna", sa ciljem da podigne svest o problemu i podstakne javnost da pruži podršku žrtvama nasilja u kom god trenutku one odluče da istupe i povere o traumi koje su preživele.

Mikser Festival se već godinama unazad zalaže za dijalog o važnim društvenim temama i uz veliku posvećenost podiže svest javnosti, te je stoga idealan partner i podrška pokretu.

Na panelu će učestvovati novinarka nedeljnika Vreme, Jovana Gligorijević, glumica Anita Mančić, novinar Aleksandar Đurđić, izvršni direktor Miksera Ivan Lalić, dok će panel voditi Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština. Učesnici će biti pozvani da govore na temu seksulanog nasilja, položaju žrtava i odnosu, koje naše društvo ima prema ovako važnim, delikatnim temama.

Video: Macanović: Nije pitanje ćutanja, već šoka kada se silovanje doživi od bliske osobe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>