• 12
 ≫ 

Srbija prati trend masovne ugradnje bazena: Koji modeli se traže i koliko koštaju?

 ≫ 

Ovog leta se najavljuje zaoštravanje kada je reč o nestašici hlora, međutim, nije reč samo o privatnim posedima

  • 12
bazen

Foto: Freepik

Ove i prošle godine bazeni su potpuni hit, te je pojačana potražnja za njima dovela do nestašice hlora, koji sada mora da se skladišti - što je maltene nezapamćeno.

U Srbiji je veliki broj vlasnika vikendica odlučio da investira u izgradnju bazena, kako bi svojim gostima pružio potpuni ugođaj, ali i kako bi povisio cenu najma vikendice, jer se one koje imaju bazen ili bar đakuzi na otvorenom - po pravilu izdaju za više novca.

S druge strane, i ako možda ne daju svoje nekretnine u zakup, vlasnici žele da sebi naprave komfor i ugođaj, što je posebno na ceni otkako je nastupila pandemija kovida-19. Početkom maja pisali smo o tome da Amerikanci masovno kupuju vile sa bazenom, jer tokom 2020. maltene uopšte nisu putovali.

Ovog leta se najavljuje zaoštravanje kada je reč o nestašici hlora, međutim, nije reč samo o privatnim posedima. U doba kovida-19 fokus je na pojačanoj dezinfekciji i higijeni, te kompanije traže različite hemikalije kako bi bazeni bili bezbedni.

Zakup skuplji do 200 evra

 

Koliko su bazeni dobar poslovni potez ako želite znatno više da zaradite na izdavanju smeštaja, govori i podatak s kraja marta: u Americi je tokom 2020. izgrađeno oko 94.000 novih bazena; to predstavlja skok od 21% u odnosu na 2019. godinu, a države poput Arizone, Teksasa i Floride izdale su 30% više dozvola.

Ovo, međutim, ruši savete o nekretninama koji su važili decenijama: ugradite bazen, ne da biste povećali vrednost svog doma, već da biste uživali u njemu. Bazeni dižu cenu najma i do 200 evra, a firme maltene ne postižu da ugrade sve porudžbine na vreme.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ace Team (@aceteamatx)

 

U poslednje vreme posebno su popularni tzv. infiniti (infinity) bazeni, mada su oni svakako rezervisani za one sa izuzetno dubokim džepom i za vile koje se prostiru na ogromnom placu. S druge strane, treba ih razlikovati od beskrajnih (endless) bazena.

Recimo, potonji modeli koštaju manje od prosečnog tradicionalnog ugrađenog bazena. Ono što je specifično za njih jeste ušteda, koja se vidi kroz neko vreme: to su, pre svega, vrhunski sistemi za prečišćavanje i smanjena potrošnja vode.

Infiniti bazeni se, s druge strane, uvek prave po meri. Prosečno koštaju 79.000 dolara, što je iznos dva do tri puta veći od onog koji biste izdvojili za beskrajni bazen.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andrea Scharff (@andreascharfflandscape)

 

Kakve su cene u Srbiji?

 

Tipični modeli koji se kod nas najčešće traže, kada pričamo o ugradnim, jesu bazeni u cenovnom rangu od 5.000 evra. Zapravo, koliko je važna dubina i veličina bazena, toliko se ceni i vrsta materijala, dizajn. Kako u nekim delovima Evrope fali određeni građevinski materijal, nije isključeno da bi se ta nestašica vremenom mogla odraziti na veće cene bazena.

Dinamika plaćanja je obično takva da se za bazen i osnovnu opremu/dodatnu odabranu opremu plati 100% avansno, dok se montažni materijal sa montažom plaća 50 odsto avansno, a 50 odsto nakon puštanja bazena u rad. Cene za ovalni ili pravougaoni bazen su relativno slične.

Recimo, ovalni bazen dubine do 1,5 m i veličine 1100x550 košta malo iznad 5.000 evra, dok je onaj 623x360 - oko 3.000 evra. S druge strane, montažni materijal s montažom dodatno se naplaćuje od oko 1.100 do 2.900 evra.

Pravougaoni bazen veličine 1000x500 košta skoro 6.000 evra, a montažni materijal s montažom za njega je dodatnih 3.000 evra, što je ukupno 9.000 evra.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nicola Bedford PHA (@nicolabedfordpha)

 

Zašto je dodatna oprema važna kao i sam bazen?

 

Na primer, slobodno možemo reći da je "krov" za bazen, odnosno pokrivač - neophodnost. ISO-solarni pokrivač ima funkciju da dogreva vodu, da sprečava hlađenje tokom noći, ali i da štiti od prljanja i isparavanja vode. Na taj način - štedite novac za hemikalije. Cena je od 500 do 1.000 evra, za ovalne, a od 550 do 900 evra za pravougaone bazene.

Čišćenje i održavanje bazena svakako olakšavaju i automatski usisivači - roboti, koji koštaju od 1.200 do 2.000 evra. Što se tiče estetike i ugođaja, možete razmotriti i podvodno osvetljenje, odnosno atrakcije.

LED osvetljenje u (beloj) boji je od 300 do 600 evra, u zavisnosti da li birate ono sa jednim ili dva reflektora. Postoji i UV uređaj za sterilizaciju vode, čija je cena od 450 do 900 evra. Ako želite potpuni ugođaj u svom bazenu, u ponudi su i razni masažni uređaji, ali imajte u vidu da je za njih potrebno da se postavi infrastruktura u zemlju, prilikom same izgradnje bazena.

Vratna masaža je u cenovnom rasponu od 800 do 1.700 evra, a zaobljeni slap košta od 1.600 do čak 4.000 evra.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жива

    5. jun 2021 | 14:12

    И пуне се краденом водом из градског водовода, јер им се тако може.

  • Perisic

    5. jun 2021 | 14:09

    1000x500😁😁

  • J

    5. jun 2021 | 14:35

    Jos nam sam ale fale da se u njima kupaju, a narod lipsuje gladan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>