• 0

Nafta bi lako mogla da dosegne 100 dolara po barelu: "To će uništiti potražnju"

OPEK i njegovi saveznici - grupa poznata kao OPEK+ - u dva navrata nisu uspeli da postignu dogovor o proizvodnji nafte prošle nedelje

  • 0
petroleum, nafta Foto: Pixabay

- Cene nafte bi mogle "vrlo lako" dosegnuti 100 dolara za barel, nakon neuspelih pregovora OPEK+ - rekao je u utorak bivši američki sekretar za energetiku, Den Brulet za CNBC. On je bio na toj funkciji od 2019. do tekuće godine.

Podsećamo, nafta je prošlog proleća u jednom momentu vredela 0 dolara! To dovoljno govori o rapidnim i neizvesnim promenama na raznim tržištima, usled efekata kovida-19.

- Mogli biste vrlo lako videti kako nafta pogađa 100 dolara po barelu, a potencijalno i više - dodao je Brulet. S druge strane, kaže da je "isto tako moguće da se cene sruše".

Ako ne postoji bilo kakav sporazum o proizvodnji, ističe, a zemlje imaju tendenciju da rade po svom, odnosno svoju proizvodnju, moglo bi doći do "kolapsa cena nafte".

OPEK i njegovi saveznici - grupa poznata kao OPEK+ - u dva navrata nisu uspeli da postignu dogovor o proizvodnji nafte prošle nedelje. U ponedeljak je prekinut još jedan pokušaj da se nastave razgovori i rasprave su odložene na "neodređeno vreme".

Energetski savez, koji uključuje Rusiju, težio je povećanju snabdevanja za 400.000 barela dnevno, od avgusta do decembra 2021. godine i predložio je produženje trajanja smanjenja do kraja 2022. Prošle godine, kako bi se izborio sa manjom potražnjom zbog pandemije, OPEK+ je pristao da ograniči proizvodnju za skoro 10 miliona barela dnevno, od maja 2020. do kraja aprila 2022.

Ujedinjeni Arapski Emirati nagovestili su da su se, iako podržavajući predlog za povećanje ponude, usprotivili uslovima produženja. Cene su porasle na trogodišnje maksimume nakon kraha tih pregovora u ponedeljak. "Cene nafte iznad 100 dolara uništiće potražnju. To nije u interesu zemalja", upozorio je stručnjak Den Jergin.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>