• 1
 ≫ 

Čobani na Volstritu: Čuveni proizvođač grčkog jogurta izlazi na berzu

 ≫ 

Prve čaše Čobanijevog grčkog jogurta našle su se na policama američkih prodavnica 2007

  • 1

Kompanija Čobani, koju je u SAD proslavila proizvodnja grčkog jogurta, saopštila je da je reguatorima podnela zahtev za Inicijalnu javnu ponudu (IPO), odnosno za listiranje na Njujorškoj berzi.

Vrednost kompanije, koju je 2005. osnovao turski imigrant u SAD-u Hamdi Ulukaja, mogla bi na berzanskom debiju da bude procenjena na više od 10 milijardi dolara, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani dobro obavešten izvor.

Kompanija još uvek nije utvrdila broj akcija koje planira da proda, kao ni raspon početne cene za predloženi IPO.

Čobani, što na turskom znači „pastir“, pravi jogurt, ovseno mleko, mlečne proizvode, mlečne i kremove na bazi biljaka, probiotičke napitke i kafu za poneti.

Ulukaja je pre više od deceniju i po podigao mali kredit i kupio jednu stari fabriku jogurta u kojoj je pokrenuo proizvodnju, a prve čaše Čobanijevog grčkog jogurta našle su se na policama američkih prodavnica 2007. godine, prema podacima sa veb sajta kompanije.

Čobani danas ima fabrike u Njujorku, Ajdahu i Australiji, a 2016. je odbio ponudu američkog giganta u sektoru bezalkoholnih pića, kompanije Pepsiko, za preuzimanje većinskog udela, navodeći da želi da ostane nezavisan.

Prehrambeni sektor tokom poslednjih godina privlači veliku pažnju investitora na Volstritu, pre svega zbog toga što lanci brze hrane i otmeni restorani osmišljavaju nove menije kako bi privukli klijentelu koja vodi računa o zdravlju i zaštiti životne sredine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    8. jul 2021 | 07:04

    Kiselom mleku moje pokojne cukun babe Paraskeve ne moze da pridje cela Gr cka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>