• 1
 ≫ 

Imate problem da nađete osoblje? Podignite zarade, jer konobari sada rade bolje plaćene poslove

 ≫ 

Udeo američkih hotelijera i radnika restorana, koji napuštaju posao, dostigao je u decembru 2020. najviši nivo od 5,7%

  • 1
kuvar, restoran

Foto: Freepik

Osoblje zaposleno u restoranima i kafićima, uglavnom je obožavalo svoj posao, sve do pandemije. Onda je usledio udar za ugostiteljski sektor, usled brojnih korona blokada, te su konobari, barmeni i kuvari bili prinuđeni da se prekvalifikuju, odnosno da potraže novi posao.

Pisali smo o stanju u Srbiji i Hrvatskoj, kada je reč o manjku konobara, a isti problem potresa i SAD, mada i ostatak sveta. WSJ piše da, zapravo, nije samo prekvalifikacija u potrazi za novcem razlog za odustajanje od konobarske ili barmenske profesije.

Navode slučaj Ešli Rošitš (32), koja je sve do marta 2020. radila kao barmenka, punih 14 godina. Posledice tog posla? "Zašto imam artritis?", upitala se, i sama dala odgovor: "Godine i godine provedene za šankom dovedu do toga".

Inače, to je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje, pre svega, zahvata zglobove.

Neki su, nakon krizne 2020, možda uvideli da mogu da napreduju više, u karijernom smislu. S pozicije konobara "prebacili" su se na sektor (digitalne) prodaje, finansije, bankarstvo - i ostale oblasti koje su procvetale tokom pandemije.

Egzodus radnika, navodi se, mogao bi doneti razne izazove u ovoj industriji, budući da nakon septembra prestaju da važe savezne naknade za nezaposlene, koje su umnogome pomogle otpuštenim radnicima ili onima sa niskim platama.

Kako bi pokušali da namame radnike natrag, mnogi menadžeri restorana i druga ugostiteljska preduzeća podižu zarade, nudeći opciju za potpisivanje tzv. "signing bonus"-a, i trude se da sam posao bude fleksibilniji, više prilagođen potrebama zaposlenih.

Konobari

Foto: Shutterstock

Dok je nova dinamika tržišta rada naterala poslodavce da se trude da pronađu dovoljno radnika, takođe i pomažu mnogim dugogodišnjim kuvarima, serverima, hotelskom osoblju i ostalim ugostiteljskim radnicima da uđu u nove redove posla, često sa predvidljivijim rasporedom i boljim platama i benefitima.

Mnogi takvi radnici su pronašli posao negde drugde, za više para. I sama LinkedIn analiza je pokazala da je otkako je krenula pandemija, najviše ljudi upravo iz oblasti ugostiteljstva "apdejtovalo" svoj profil i opis zanimanja.

Udeo američkih hotelijera i radnika restorana, koji napuštaju posao, dostigao je u decembru 2020. najviši nivo od 5,7%, prema podacima Odeljenja za rad. Iako najnoviji izveštaj o radnim mestima pokazuje da su restorani i barovi u junu dodali 194.000 radnih mesta, zaposlenost u takvim objektima ostaje manja za 1,3 miliona radnih mesta, od početka pandemije.

Suprotno tome, zaposlenost se u mnogim drugim sektorima do nivoa iz 2019. U poređenju sa februarom 2020, sada postoji 100.000 više poslova vezanih za skladištenje robe, zajedno sa 39.000 više poslova u upravljanju i tehničkom savetovanju i 25.000 više poslova u osiguranju i finansijama.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    17. jul 2021 | 16:11

    Opste je poznato da konobari recimo u Novom Sadu imaju plate od 40.000 do 50.000 dinara ali su 100% svi prijavljeni na minimalac. Cinjenica je i da je danas svako ko ima saku postao konobar i vrlo je malo konobara restoranski sa znanjem. Realno dobar konobar bi trebao da ima platu 50.000 do 60.000 i da mu je prijava na 60.000 dinara i da bude kreditno sposoban samim tim. Na pojedinim salasima daju i 70.000 dinara ali tu razliku pojede dolazak i odlazak s poslaq sto kroz gorivo toliko i vise na servis i amortizaciju vozila.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>