• 2

Njena reč se sluša: Šta čeka evrozonu u narednim mesecima? Cene bi mogle da skoče

Kristin Lagard je na sastanku G-20 izjavila da je julska sednica važna, te da se moraju dobijati željeni rezultati na duži rok

  • 2
Christine Lagarde,  Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Šefica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, najavila je da će julska sednica "doneti zanimljive varijacije i promene".

Nakon što je pre nekoliko dana podigla ciljanu stopu inflacije, ECB će preispitati smernice monetarne politike na narednoj sednici, sa ciljem da očuva povoljne uslove finansiranja u privredi evrozone.

Nakon 18-mesečne revizije, monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će od sada u srednjoročnom periodu ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto, umesto da bude "blizu, ali ispod dva posto".

Najnovija najava o preispitivanju smernica tumači se kao signal da centralna banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku, mada bi cene u narednom periodu mogle biti jače.

Lagard je na sastanku G-20 izjavila da je julska sednica važna, te da se moraju dobijati željeni rezultati na duži rok, kako bi, navodi, "ECB pokazala da će ispuniti preuzete obaveze".

Čelnica ECB je takođe za Blumberg rekla da "trenutno nije vreme za raspravu o smanjivanju monetarne potpore".

- Krizni program kupovine obveznica ECB u pandemiji, poznat i kao PEPP i vredan 1.850 milijardi evra, trajaće barem do marta 2022, nakon čega bi mogao dobiti "novi format" - zaključila je Kristin Lagard.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    18. jul 2021 | 11:42

    Kod nas je opasno sto baziramo jak dinar na stranom ulaganju I zaduzivanju. Sta kada stranci odu iz bilo kog razloga ( negde drugde jeftinije, sankcije, rat, potresi na trzistu....) I pocnemo da vracamo kredite. Bice povuci, potegni.

  • PRC

    18. jul 2021 | 10:02

    Ali zato je naš napredni mozak njih predohitrio i podigo cene, još se i ponosi što je kod nas skočila cena stambenog kvadrata skoro duplo. 🙈🙈🙈

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>