• 3

Širenje delta soja donelo zaradu veću od očekivane: Fajzer u velikom plusu, i to u svim segmentima

Fajzer sada očekuje celogodišnju zaradu u rasponu od 3,95 do 4,05 dolara po deonici

  • 3
Pfizer Fajzer kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Farmaceutski gigant Fajzer (Pfizer) je u drugom kvartalu tekuće godine zaradio 7,8 milijardi dolara na račun prodaje doza vakcina protiv kovida-19, čime je unapredio svoje poslovanje u 2021. godini.

Prognoza vezana za prodaju vakcina ove kompanije porasla je sa procenjene 26 milijarde dolara na 33,5 milijardi dolara. Razlog? Širenje delta soja i rasprava naučnika o tome treba li unaprediti vakcinisanje.

CNBC piše i da su Fajzerovi rezultati za drugi kvartal prevazišli prognoze Njujorške berze:

1. Prilagođena zarada po akciji je 1,07 dolara, naspram očekivanih 97 centi

2. Prihod iznosi 18,98 milijardi dolara, naspram očekivanih 18,74 milijardi dolara

Fajzer sada očekuje celogodišnju zaradu u rasponu od 3,95 do 4,05 dolara po deonici. Prethodno su očekivali da dijapazon bude od 3,55 do 3,65 dolara po akciji. Takođe, očekuju nivo prihoda od 78 do 80 milijardi dolara, a ranija procena je varirala od 70,5 do 72,5 milijarde dolara.

CEO kompanije, Albert Bourla, rekao je u izjavi da je "drugi kvartal bio izvanredan na mnogo načina".

- Najočiglednije, brzina i efikasnost naših napora sa BioNTech-om da pomognemo u vakcinaciji stanovništva širom sveta, protiv kovida-19, bili su bez presedana, sa sada više od milijardu doza BNT162b2 koje su isporučene globalno - istakao je.

I druge poslovne jedinice Fajzera primetile su napredak. Kada je reč o onkologiji, tu je viđen rast od 19 odsto, odnosno prihod od 3,1 milijardu dolara. Bolnički sektor je generisao zaradu od 2,2 milijarde dolara, što je rast od 21 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    28. jul 2021 | 16:26

    Ipak je u pitanju zarada, zarada na tudju muku. Znaci sve je ovo igra mocnka, a tupav svet ulazi u tu prljavu igru.

  • DaDa

    28. jul 2021 | 17:48

    Evo zašto je ovoliki pritisak, hajka lekara na građane. Pa pretnje, plaćaćete lečenje... I majci i ocu sam platila operacije. Godinama su bili na listama čekanja. Na kraju su mi otvoseno rekli da treba da "častim", a za "čašćavanje" i cenu.

  • zac

    28. jul 2021 | 20:30

    Zar ne postoji lek i onaj ko dobije koronu leci se lekovima kao protiv bilo kog gripa , najverovatnije vakcine donose mnogo dobru zaradu i niko i ne spominje lekove, i svakim danom neki novi sojevi nikom nista vise ne verujem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>